Twee Britse piloten verpulveren
wereldrecord: 17 landen in 24 uur!

In 24 uur met een éénmotorig vliegtuigje meer dan twaalf verschillende landen aandoen en er telkens een korte break houden om bij te tanken, even de benen te strekken en een sandwich te eten. Dat was de grote uitdaging waarvoor Nicholas Rogers en Mike Roberts, twee Britse piloten, stonden. Ze wilden het wereldrecord breken dat twee Deense piloten zondag jongstleden met twaalf landen in een etmaal achter hun naam hadden geschreven. 
Mine Dalemans

Vanochtend bij zonsopgang vertrokken Nicholas en Mike in Denemarken. Toen ze vanavond met hun Piper Malibu veilig arriveerden op het vliegveld van Zwartberg (Genk) waren ze al in vijftien landen geland. “We hebben het record op zak”, riepen ze toen ze uit hun Piper kropen. “We hebben nu al drie landen meer aangedaan.”

Op adrenaline

Na Zwartberg vliegen ze nog naar Frankrijk om tegen middernacht in het Verenigd Koninkrijk te landen. De teller staat dan op zeventien landen. Dat zou ook een verbetering van het wereldrecord van de Deense piloten betekenen, met maar liefst vijf extra landen. “Vliegen geeft ons een kick. We vliegen al dertien uur en hebben bijna 3000 kilometer afgelegd. Dat we het zolang uithouden, komt puur door de adrenaline.” Zo lang vliegen en zoveel landen in Europa aandoen, is niet vanzelfsprekend. “Het is afzien in de cockpit. We hebben airco aan boord, maar toch meten we dertig graden. We zweten als paarden en moeten veel drinken. We kunnen door de zon makkelijk vijftig kilometer ver kijken. Onderweg zijn we over en tussen de Alpen gevlogen. Dat leverde amazing views op”, vertrouwde Mike ons toe. Nicholas gaf tot slot nog een extra reden voor de recordpoging aan. “We komen uit Wellesbourne (Verenigd Koninkrijk) waar het vliegveld door gebrek aan fondsen dreigt te verdwijnen”, stelde hij. “We proberen met het wereldrecord het vliegveld alsnog te kunnen redden.”     
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.