Trouwstoeten in Genk waren in 2018 goed voor 30 pv’s

Niet enkel in de stad Antwerpen maar ook in Genk zorgden enkele trouwstoeten tot overlast en hinder in het verkeer, en waarbij wapens werden gebruikt. Vorig jaar heeft de politie uit de zone CARMA in Genk 30 pv’s opgesteld voor incidenten op trouwstoeten.
RV Niet enkel in de stad Antwerpen maar ook in Genk zorgden enkele trouwstoeten tot overlast en hinder in het verkeer, en waarbij wapens werden gebruikt. Vorig jaar heeft de politie uit de zone CARMA in Genk 30 pv’s opgesteld voor incidenten op trouwstoeten.
Vorig jaar heeft de politie 30 pv’s uitgeschreven voor verkeersinbreuken en kwaadwillige belemmering van het verkeer tijdens trouwstoeten in Genk. Hierbij blokkeerden bestuurders straten, reden ze zelfs op fiets- en voetpaden en werd er gevuurd met een alarmpistool. Dat blijkt uit een vraag van Zuhal Demir op de gemeenteraad.

Eind vorige maand deed zich een zoveelste incident voor op een trouwstoet. De feestvierders hielden halt op de Westerring in de richting van Oudsbergen. Toen de politie ter plaatse kwam, loste een jongeman van 20 jaar tot zesmaal toe een schot in de lucht. De daarop volgende controle van het voertuig van de schutter liep uit de hand, en de politie moest extra versterking oproepen.

Vragen

 Naar aanleiding van dit incident en gelijkaardige feiten bij eerdere trouwstoeten in Genk wilde oppositieraadslid Zuhal Demir van de burgemeester weten welke maatregelen hij al genomen heeft om de overlast tegen te gaan.  “We treden repressief op”, aldus Wim Dries. “Waar mogelijk worden pv’s opgesteld voor het gebruik van wapens en inbreuken in het verkeer. Er wordt maximaal getracht de daders te identificeren via camerabeelden en nummerplaten van wagens. Vorig jaar vonden in dat kader vier huiszoekingen plaats. Twee alarmpistolen werden in beslag genomen. Twee arrestaties zijn gebeurd.”

Ruit gesneuveld

Zuhal Demir kreeg ook informatie over een ander incident waarbij jongeren zich agressief zouden gedragen hebben naar personeel van C Mine in Winterslag. “Uit het pv blijkt dat de portier niet fysiek werd aangevallen”, relativeert Wim Dries. “Bij het verzoek om de gebouwen te verlaten ontstond een discussie tussen de portier en enkele jongeren. Ze gingen weg. Even later vernam de portier dat met stenen naar een gebouw op C Mine werd gegooid. En inderdaad, er was een kleine ruit gesneuveld. De politie kon de jongeren identificeren en stelde een pv op. Om dergelijk gedrag in de toekomst te vermijden werd verder gewerkt op de ervaringen van het project met de bib-ambassadeurs. Er volgde een constructief gesprek met de bewuste jongeren die hun excuses hebben aangeboden. Ze beseften dat hun gedrag niet correct was”, besloot Wim Dries. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.