Tiener gooit baksteen in gezicht van ‘verrader’: één jaar cel

Themabeeld
BD Themabeeld
De 19-jarige O. uit Genk is veroordeeld tot een jaar cel en een boete van 800 euro omdat hij op 21 februari vorig jaar in Genk een baksteen in het gezicht gooide van zijn rivaal. Hij sloeg de jongeman ook een bloedlip. Beklaagde is een van de vijf aangehoudenen in de zaak van de foltermoord op Hilal Makhtout (33) uit Genk, maar volgens zijn raadsman heeft deze zaak daar niets mee te maken.

“Er is geen enkele link met het moordonderzoek, deze feiten dateren van lang voordien”, bevestigt Jan Keulen, advocaat van O. De tiener verdacht het slachtoffer ervan een belastende verklaring te hebben afgelegd over hem bij de politie in verband met een overval. In de weken voor de feiten stuurde O. verschillende berichten naar het slachtoffer dat hij hem zou vermoorden als hij zou ontdekken dat hij met de politie was gaan praten. Het slachtoffer was zwaar onder de indruk van de bedreigingen en vroeg zelfs herhaaldelijk om te blijven overnachten op het politiecommissariaat uit angst dat O. zijn bedreigingen ook effectief zou uitvoeren. 

Op 21 februari vorig jaar liep een confrontatie tussen de twee in de Clematitenstraat in Genk uit de hand. Het slachtoffer moest voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht worden.

O. zelf ontkende echter voor de strafrechter in Tongeren dat hij met de baksteen gooide. “Ik ben naar hem toegegaan en hij is mij beginnen aan te raken. Ik heb hem een boks gegeven en weggeduwd en hij is dan op een hoop stenen gevallen.” De strafrechter vond zijn versie niet geloofwaardig. Omdat O. nog een gunstig strafblad heeft, werd de celstraf van een jaar wel voor de helft met uitstel opgelegd. Het slachtoffer daagde niet op voor de strafzaak en vroeg ook geen schadevergoeding.