Succesvolle migrantenjongeren als
voorbeeld om verder te studeren

Nihab en haar zus Nisrine geven toelichting bij de start van het zogenaamde PEP- project dat een grotere doorstroom van jongeren met een migratieachtergrond naar het hoge onderwijs begoogt. Nistrine zal het gezicht van PEP in Limburg zijn.
Mine Dalemans Nihab en haar zus Nisrine geven toelichting bij de start van het zogenaamde PEP- project dat een grotere doorstroom van jongeren met een migratieachtergrond naar het hoge onderwijs begoogt. Nistrine zal het gezicht van PEP in Limburg zijn.
Limburgse jongeren met een migratieachtergrond stromen te weinig door naar het hoger onderwijs. Slechts een op de drie studeert aan de unief, bij de hoge scholen een op de zes. “Amper vijf procent onder hen behaalt bij ons een diploma”, bekende Luc De Schepper, rector van de Universiteit Hasselt. Veel te weinig, vindt hij. Om méér jongeren naar het hoger onderwijs te laten doorstromen en te zorgen dat ze een diploma behalen, wordt in de provincie het PEP (Positieve Educatieve Psychologie)- project uitgerold.

“We zoeken naar rolmodellen”, stelde Nisrine Hajjaji, studente rechten die voor een jaar is aangeworven om PEP in Limburg te coördineren. “Jongeren die wel verder studeren, hun diploma hebben behaald en een goeie job hebben. We zoeken naar succesvolle jongeren met eenzelfde migratieachtergrond. Om hen te vinden doen we niet enkel een oproep naar sterke figuren die de jongeren als voorbeeld nemen om zelf verder te studeren.” Bovendien trekken medewerkers van PEP- Limburg naar de scholen om jongeren van allochtone origine aan te sporen hogere studies aan te vatten en vol te houden. “We zijn al in Genk gestart, waar we toch al 45 klassen hebben bezocht. We geven uitleg over wat PEP inhoudt en hoe we te werk gaan.”

Coaches

Naast de rolmodellen wil PEP hier Math Clubs oprichten. “Hier krijgen studenten extra ondersteuning in wiskunde”, lichtte Nisrine toe. “In deze  clubs geven we bijlessen in wiskunde. Met PEP zijn we al bezig in de provincie Antwerpen. Wel, de leerlingen die zes maanden lang bijles kregen, behalen significant meer punten in wiskunde.” PEP- Limburg gaat ook de boer op met coaches. “Ze gaan jongeren en hun ouders thuis bezoeken. Samen bespreken ze de schoolresultaten en gaan na wat er kan worden gedaan om de prestaties op school te verbeteren. De coaches gaan de jongeren en ouders waar mogelijk begeleiden.” 

PEP- Limburg komt er niet enkel omdat de nood aan een grotere doorstroom van migrantenjongeren naar het hoger onderwijs groot is. Ook het succes van PEP in de provincie Antwerpen draagt bij tot de opstart in Limburg. “Daar zitten nu 140 jongeren in ons coachingproject”, aldus Rihab, de zus van Nisrine die PEP in de beide provincies opvolgt. Mer info vind je op peplimburg@gmail.com.

Het team van medewerkers die PEP gaan lanceren en uitdragen in Limburg. Carine Neven ‘derde vlnr) vertegenwoordigt beweging.net, de organisatie met UHasselt, de hogescholen UCLLen PXL en de stad mee z’n schouders onder het project zet.
Mine Dalemans Het team van medewerkers die PEP gaan lanceren en uitdragen in Limburg. Carine Neven ‘derde vlnr) vertegenwoordigt beweging.net, de organisatie met UHasselt, de hogescholen UCLLen PXL en de stad mee z’n schouders onder het project zet.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.