Storm Ciara in Limburg: pasgelegd dak gaat vliegen, klanten zitten vast in restaurant, lagere scholen maandag gesloten

Het pas gelegde puntdak kwam naar beneden in de Klaproosstraat in Koninksem bij Tongeren.
Jeffrey Meers Het pas gelegde puntdak kwam naar beneden in de Klaproosstraat in Koninksem bij Tongeren.
De storm heeft in Limburg nu al schade veroorzaakt. Het gaat voornamelijk om omgewaaide bomen, maar in Tongeren kwam ook een pasgelegd puntdak naar beneden. In Bilzen kwam zowat de helft van een buitengevel los. Gewonden blijven gelukkig uit. Heel wat scholen blijven maandag uit voorzorg dicht.

Brandweerzone Oost-Limburg heeft zondag de handen vol met werk. “We ruimen al de hele namiddag met meerdere ploegen stormschade”, klinkt het. “We hebben een 60-tal meldingen afgewerkt en nog een 100-tal open staan. Door de hevige rukwinden is het onmogelijk om de ladderwagen in te zetten. We doen ons best om iedereen zo snel mogelijk te helpen. Daarbij krijgen de meest levensbedreigende of gevaarlijke situaties voorrang.” Voor de brandweerposten in de hulpverleningszone Zuid-West Limburg stond de teller van uitgevoerde interventies rond 17 uur op 158.

In de Klaproosstraat in Koninksem bij Tongeren kwam een houten dak naar beneden. Het puntdak was nog niet lang geleden geplaatst, maar ving de wind op kop. Het geraamte brak af en donderde naar beneden.

In As beukte de wind in op een bushokje aan de Nielerlaan. Overbuur Thierry Boonen hoorde de klap. “Een felle knal hoorden we ter hoogte van het bushokje”, zegt Thierry die ertegenover woont. “Toen we gingen kijken, zagen we al het glas op de grond liggen. Het was ver weg gesprongen, tot op onze oprit. Ik ben meteen naar buiten gelopen en heb alles naar de stoep gekeerd, zodat de automobilisten geen schade zouden ondervinden.”

Het glas van het bushokje barstte door de wind aan de Nielerlaan in As.
RV Het glas van het bushokje barstte door de wind aan de Nielerlaan in As.

In Lanklaar bij Dilsen-Stokkem blokkeerde een omgevallen boom enige tijd de toegangsweg van restaurant De Litzberg. De aanwezige gasten konden het domein niet verlaten, aangezien je alleen via de bewuste weg het domein kan wegrijden. Rond 16 uur was alles weer vrij. 

De scholengroep Lanaken heeft besloten om alle basisscholen maandag gesloten te houden. De drie katholieke middelbare scholen, Sint Vincentiusmiddenschool, Heilig Hartcollege en Campus TI Sparrendal, blijven ook dicht. 

Hetzelfde in Sint-Truiden waar de Sint-Jan Bergmansschool een oproep doet via sociale media. “Wegens de storm en de aanwezige schade op onze speelplaats zijn we genoodzaakt de school op maandag te sluiten voor onze leerlingen”, klink het bij de directie. “Er zal geen busvervoer zijn. Indien je je kind zelf naar school brengt, zal er noodopvang voorzien worden door de klasleerkrachten. Indien je je kind brengt, vragen we je om langs de voorzijde van de school te komen. De achterkant van de school is afgesloten door de politie.”

Nog in Zuid-Limburg sloeg de storm tegen enkele nokken in de Wildebornstraat in Hoepertingen. Tegelijk wilde een schoorsteen naar beneden vallen aan de Gorsemweg in Sint-Truiden. Op beide adressen rukte RenoRest uit om de schade te beperken. De brandweer vroeger eerder al enkel voor zware schade 112 te bellen. 

Tussen Heers en Veulen was de weg lange tijd versperd.
RV Tussen Heers en Veulen was de weg lange tijd versperd.

In Bilzen beukte de storm zondagavond fel in op dorpen zoals Waltwilder en Mopertingen. In Merem ging een stuk van een dak waaien. In de Bergstraat kwam dan weer de bovenkant van een buitengevel los. Enkele honderden bakstenen donderden naar beneden. De brandweer kwam ter plaatse om een stabiliteitscontrole uit te voeren, maar dat bleek in orde. De ladderwagen gebruiken, had hier niet meteen zin. 

In de Miemerkenstraat in Eisden ging een oude boom tegen de vlakte en sleurde daarbij een lantaarnpaal mee.

Gevelstenen in Mopertingen vallen naar beneden op de Bergstraat.
Borgerhoff Gevelstenen in Mopertingen vallen naar beneden op de Bergstraat.