Stiptheidsacties chauffeurs De Lijn
brengen nieuw overleg op gang

“Geen woorden maar daden!”

Door de stiptheidsacties rijden de bussen van De Lijn in Limburg
als vanouds buiten om de jeugd van en naar school en mensen naar hun werk te brengen.
Mine Dalemans Door de stiptheidsacties rijden de bussen van De Lijn in Limburg als vanouds buiten om de jeugd van en naar school en mensen naar hun werk te brengen.
De chauffeurs van De Lijn hebben de stiptheidsacties die vandaag voor het eerst sinds de algemene staking van de voorbije drie dagen - in die periode verlieten in Limburg geen bussen de stelplaatsen van De Lijn - zijn gehouden behoorlijk opgevolgd. Zoals vanouds deden de chauffeurs hun ritten ‘s ochtends en ‘s avonds om de jeugd van en naar de scholen en mensen naar hun werk te brengen. “Het werd positief onthaald door de reizigers”, liet Ronny Geris van de christelijke vakbond horen. “Ze waren meer dan anders vriendelijk tegenover de chauffeurs.”

Onregelmatig

Tussen de twee piekmomenten van de dag door reden minder bussen uit dan in dezelfde periode van de voorbije drie volledige stakingsdagen. “Er waren geen regelmatige diensten. Chauffeurs bleven binnen om overleg te plegen, en ze namen de tijd voor hun pauze”, vult Ronny Geris aan. De chauffeurs van de private maatschappijen die ritten doen voor De Lijn hebben vandaag een einde gemaakt aan de staking die ze veelal uit solidariteit met hun collega’s van De Lijn deden. Ze zijn praktisch allemaal uitgereden. De aanleiding hiertoe is dat ze van de directie de belofte kregen dat ze dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden zouden krijgen dan hun collega’s van De Lijn.

Daden

Morgen zullen de alternatieve acties in plaats van een algemene staking weer anders ingevuld worden. Zo zullen de bussen van De Lijn tussen de ochtend- en avondritten niet meer naar de stelplaatsen rijden. “Op vraag van de directie gaan ze aan de bushaltes of stations hun pauze nemen”, stelt Stan Reusen van de socialistische vakbond. “We houden de stiptheidsacties om zo de directie onder druk te blijven zetten zodat ze de gedane beloften alsnog hard maken in de praktijk”, voegt hij eraan toe. “De directie moet nu laten zien dat ze het menen, niet enkel met woorden maar ook en vooral met daden.” Hetgeen de directie van De lijn kennelijk gehoord heeft.”Morgen komt de directie zelf naar de stelplaatsen in Kinrooi en Lanaken om met de chauffeurs aan tafel te zitten en te praten hoe diensten die problemen geven voor chauffeurs (de pauzes, de rijtijden) kunnen opgelost worden. En volgende week  zijn de chauffeurs uit de stelplaats in Winterslag aan de beurt.” Was het water tussen de vakbonden en de directie van De Lijn de voorbije dagen nog te diep dan begint die er nu toch minder diep uit te zien. “Er zijn overlegmomenten ingelast en die moeten nu volop benut worden zodat de chauffeurs op een fatsoenlijke manier pauzes kunnen nemen, naar het toilet gaan en realistische rijtijden krijgen”, aldus Gert Steegmans van de liberale vakbond.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.