Staatsveiligheid start onderzoek naar vzw achter Genkse islamschool

De Staatsveiligheid voert een onderzoek naar Lectio vzw, de organisatie die de officiële aanvraag indiende om vanaf volgend schooljaar van start te gaan met een islamitische school in Genk.
RV De Staatsveiligheid voert een onderzoek naar Lectio vzw, de organisatie die de officiële aanvraag indiende om vanaf volgend schooljaar van start te gaan met een islamitische school in Genk.
De Belgische staatsveiligheid is een onderzoek gestart naar de vzw Lectio, de organisatie achter het Genkse Selam College, dat normaal gezien op 2 september opengaat. "Wij willen samenwerken met de Staatsveiligheid in alle transparantie”, zegt voorzitter Çankaya Turgay van Lectio .

De doorlichting komt er op vraag van de onderwijsinspectie. Die gaat momenteel na of de school voldoet aan een reeks erkenningscriteria, zoals het gebruik van Nederlands als onderwijstaal, het naleven van de grondwet en het respecteren van de gelijkheid van vrouwen en mannen.

“Vandaag (maandag, red.) ontving ik een antwoord van ontslagnemend minister De Crem dat mijn vraag tot een grondigere doorlichting van de organisatie achter het Selam College wordt bijgetreden door de Vlaamse Onderwijsinspectie” zegt Zuhal Demir (N-VA). “Een islamschool in Genk is niet welkom en een ramp voor de integratie. Het is niet omdat er vrijheid van onderwijs is, dat we daarom zomaar alle soorten onderwijs moeten toelaten. Als we de toekomst van onze samenleving ernstig nemen, moeten we alles doen om de opening te voorkomen. Ik zal alvast alle mogelijke middelen gebruiken tegen de erkenning van deze islamschool”, aldus Demir. 

Milli Görüs

Het Selam College heeft een erkenningsaanvraag ingediend bij de Vlaamse overheid om op 1 september te starten. Eerder was al bekend dat het voormalige Syntra-gebouw in Genk door de Islamitische Federatie van België (BIF) was gekocht. Dat is de naam waaronder Milli Görüs, een Turkse conservatief- religieuze beweging, in ons land opereert. 

Toen al barstte al een zware politieke discussie los over de erkenning van de school. Milli Görüs is omstreden en kwam al in het vizier van de Staatsveiligheid. Demir zei toen dat Görüs een organisatie is “die kleuters sluiert, de democratie in gevaar brengt en zich bezondigt aan sharia-denken”. De inlichtingendiensten omschreven de organisatie als niet-gewelddadig maar wel conservatief. De leden zijn voornamelijk aanhangers van de Turkse president Erdogan. Mogelijk is de erkenningsaanvraag daarom door een andere vzw ingediend. Het gaat om de vzw Lectio, die pas in februari is opgericht en vijf bestuursleden uit Limburg telt.

De Communauté Musulmane de Belgique is de nieuwe eigenaar van het voormalige schoolgebouw in Winterslag (Genk) dat te koop was gesteld. Vroeger waren daar de opleidingsgebouwen van Syntra gevestigd.
RV De Communauté Musulmane de Belgique is de nieuwe eigenaar van het voormalige schoolgebouw in Winterslag (Genk) dat te koop was gesteld. Vroeger waren daar de opleidingsgebouwen van Syntra gevestigd.

Geen contact met stad

Burgemeester Wim Dries (CD&V) betreurt het feit dat de stad Genk niet op de hoogte was over de erkenningsaanvraag van de school bij de Vlaamse overheid, noch over de infodagen die de school in mei hield. “Midden februari is er een eerste en enige contact geweest tussen de vzw en het stadsbestuur, waarbij werd afgesproken dat vzw Lectio ons verder op de hoogte zou houden. Dat is niet gebeurd.”

Transparantie

Voorzitter Çankaya Turgay van het Selam College zegt dat hij niets te verbergen heeft: “ Wij hebben ook een mail gestuurd naar de Staatsveiligheid om hen te melden dat wij in alle transparantie met hen willen samenwerken.”

De Vlaamse overheid moet uiterlijk tegen eind augustus beslissen of de school een voorlopige erkenning krijgt. Na zes maanden zou de inspectie dan opnieuw langskomen. Pas wanneer die inspectie positief is, kan de school een definitieve erkenning krijgen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.