Slechtziende en blinde kinderen verkennen Bokrijk op Braille Day: “Je ziet ze helemaal opfleuren”

Een kindje fleurt helemaal/
Xavier Lenaers Een kindje fleurt helemaal/
23 jongens en meisjes met een visuele beperking brachten vandaag op Braille Day een bezoek aan Bokrijk. Daar kregen ze een korte maar aangepaste rondleiding  in een boerderij uit grootmoeders tijd. Ze mochten varkens, geitjes en ezels aaien. “Toen ze  de geur van de dieren opsnoven, zag je ze helemaal opfleuren”, zegt Gaby Goovaerts van de Braille Liga, de organisatie achter de Braille Day.

“Ookbij het contact met de dieren merkten we bij heel wat kinderen een brede glimlach. Dat betekent dat ze er met volle teugen van genoten hebben.” Gidsen lieten kinderen een aantal objecten, die in een oude hoeve staan, betasten. “Ze voelden de warmte van een haardvuur”, vertelt Gaby Goovaerts. “En namen de geur van gestampt graan in zich op. En in de slaapkamer stonden ze bij een wiegje.”

“De max”

De smaak-, geur- en tastzin van de kinderen werd ook getest in het atelier in de schuur van Wortel. Daar mochten ze eerst ervaren hoe bloem en gist aanvoelt. Ze mochten een bol deeg kneden waarna het broodje in de oven ging. De kinderen kregen het broodje daarna mee naar huis. “De kinderen mochten zelf veel doen, en dat vinden ze de max”, reageert Gaby Goovaerts. “Het was voor hen een bijzondere ervaring.” Dat vond ook Jessica Kelchtermans, lerares aan Sint- Elisabeth in Wijchmaal bij Peer. Ze zag de zeven kinderen van haar school open bloeien. “Ze reageerden verwonderd op wat ze allemaal mochten voelen, horen en ruiken. Ze waren geïnteresseerd en zullen nog lang vertellen over wat ze beleefd hebben.” De kinderen werden begeleid door deskundige gidsen die de kunst verstaan om in geuren en kleuren te vertellen over het dagelijks leven en de gewoontes uit vervlogen tijden. 

De slechtziende en blinde kinderen mochten onder meer voelen aan de huisjes van vroeger.
Xavier Lenaers De slechtziende en blinde kinderen mochten onder meer voelen aan de huisjes van vroeger.
Een jongetje aait op de tast een biggetje
Xavier Lenaers Een jongetje aait op de tast een biggetjeReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.