Scan helpt 25 bedrijven energieverbruik te verminderen

Johan Grauwels (Voka), Ludwig Vandenhove (gedeputeerde), Isabel Vermeire (Vecaro) en Kris Asnong (Greenville).
Borgerhoff Johan Grauwels (Voka), Ludwig Vandenhove (gedeputeerde), Isabel Vermeire (Vecaro) en Kris Asnong (Greenville).
Een energiescan heeft Vecaro, een carrosseriebedrijf met carwash dat volgende week op het industrieterrein Genk-Noord de deuren opent, geld opgeleverd. Het bedrijf bespaart energie dankzij investeringen. Vecaro is één van de 25 kmo's die met ondersteuning van het provinciebestuur, de Limburgse Kamer van Koophandel en Greenville een energiescan lieten opmaken.

"Met de energiescans willen we bedrijven bewust maken van de mogelijkheden om de energiefactuur te doen dalen", zegt Ludwig Vandenhove, de gedeputeerde van Leefmilieu. "Een eenvoudige quickscan heeft bij de 25 kmo's een energiebesparing van 10 tot 20 procent opgeleverd", zeg een woordvoerder bij Voka.


Investeren in ecologische maatregelen levert niet enkel winst op milieuvlak op. Het betekent ook een financiële winst. Vecaro is daar een goed voorbeeld van. "Al in de planningsfase van ons nieuwe bedrijf voerden we een energiebesparing door", vertelt Isabel Vermeire, CEO van Vecaro, een kmo die twintig personen tewerkstelt. "Onze grootste vijand is stof. Om dat te beperken, installeren we in de productiehal geen warmtestralers maar blazers. Aan de drie poorten die als toegang dienen tot de hal hebben we warmteogordijnen gepland", legt Isabel Vermeire uit.


Voor de carwash gebruikt Vecaro regenwater. "We hebben vier putten waarin we telkens 20.000 liter water opvangen. Voor de toiletten beschikken we over een regenwaterput van 10.000 liter. Het gebruikte water wordt gezuiverd en gerecupereerd", somt de CEO de energiebesparende maatregelen op. (LXB)