Sanering Ford kost 16 miljoen euro

VERVUILING BODEM EN GRONDWATER VEEL ERGER DAN VERWACHT

Vlaams Parlementslid Jos Lantmeeters (N-VA) met links Ford en rechts Aperam.
Foto Gielkens Vlaams Parlementslid Jos Lantmeeters (N-VA) met links Ford en rechts Aperam.
Het grondwater en de bodem van de terreinen van de Fordfabriek zijn er slechter aan toe dan verwacht. "Na nieuwe berekeningen worden de kosten van de sanering geschat op 16 miljoen euro", zegt Vlaams Parlementslid Jos Lantmeesters (N-VA). Aanvankelijk zou de sanering 6 miljoen euro kosten.

Eind dit jaar worden de laatste machines, leidingen en installaties uit de Fordfabriek verwijderd. Voor één symbolische euro komen de terreinen van Ford daarna in handen van de Vlaamse regering. Die verbond zich er eind 2013 wel toe om de kosten van de sanering van de 140 hectare en 56 gebouwen geheel voor eigen rekening te nemen. De terreinen zijn op een aantal plekken ernstig vervuild. Het is bovendien pas na de overdracht begin volgend jaar dat de verontreiniging correct kan worden ingeschat.

6 miljoen euro

"Aanvankelijk zou de sanering zo'n 6 miljoen euro kosten", zegt Jos Lantmeeters (N-VA), Vlaams Parlementslid uit Genk. "Maar nieuwe berekeningen wijzen op een veel groter bedrag." Want ondertussen bleek dat het grondwater en de bodem er veel slechter aan toe zijn dan eerst gedacht. "Bovendien worden begin volgend jaar een aantal hallen afgebroken. Het is nog koffiedik kijken in welke mate daar vervuiling wordt vastgesteld", zegt Lantmeeters.

Olievervuiling

Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) uit Bilzen zegt dat de kosten oplopen tot 16 miljoen euro. "Er zijn vier nieuwe kernen van verontreiniging vastgesteld. De sanering hiervan zou 4 miljoen euro kosten", laat hij optekenen. "Dat komt bovenop de raming van 12 miljoen euro. Zo heeft de verontreiniging die werd vastgesteld bij de lakkerij, zich verspreid tot onder de B-hal. Verder is er op een oppervlakte van 550 vierkante meter een minerale olievervuiling vastgesteld. Ook ter hoogte van de containerplaats is op 112 vierkante meter een 10 centimeter dikke drijflaag van minerale olie gevonden. Bovendien is de bodem aan de Dewax-cabine ook verontreinigd."


Ook op het Fordterrein langs het Albertkanaal aan de kant van staalfabriek Aperam werd er een historische vervuiling vastgesteld. Jaren geleden lekten daar zware metalen waaronder nikkel in de bodem.

Verantwoordelijkheid

"Zelf zijn we niet verantwoordelijk voor de verontreining van het grondwater", legt directeur van Aperam Gert Heylen uit. "Maar we ontlopen onze verantwoordelijkheid niet. We zijn al sinds 2008 bezig met de sanering die we zelf betalen. Het proces zal nog enkele jaren duren." Het zou de staalfabriek één miljoen euro kosten.


Jos Lantmeeters legt de verantwoordelijkheid bij Aperam zelf. "Zij hebben het grondwater vervuild. De verontreiniging heeft zich verspreid tot 3,5 meter diep onder het kanaal en tot maar liefst 10 meter diep onder de Fordparking. Wekelijks wordt zo'n 800.000 liter vervuild grondwater opgepompt en gezuiverd."