Reis door 500 miljoen jaar geschiedenis van de aarde in Kattevennen

Langs het stenenpad op Kattevennen in Genk liggen deze oeroude exemplaren. Ze vertellen het verhaal van 500 miljoen jaar geschiedenis van de aarde én de klimaatverandering.
Benoit De Freine Langs het stenenpad op Kattevennen in Genk liggen deze oeroude exemplaren. Ze vertellen het verhaal van 500 miljoen jaar geschiedenis van de aarde én de klimaatverandering.
In het recreatiedomein Kattevennen in Genk, één van de zes toegangspoorten tot het nationaal park Hoge Kempen, kan je het stenenpad verkennen. Aan weerskanten van de nagebootste ‘oer-Maas’ liggen 32 verschillende soorten gesteenten. De kleurrijke mastodonten wegen soms meerdere tonnen. “Achter elke steen zit een verhaal over het ontstaan en de evolutie van de aarde”, zegt Roland Dreesen, professor in de geologie.

De werkgroep geologie van Likona of Limburgse Koepel voor Natuur hebben 20 van de 32 kolossale stenen tot in kleinste details bestudeerd. Hun bevindingen schreven ze neer in het boek ‘Stenen vertellen, een reis door tijd en klimaat’ dat zaterdag werd voorgesteld in de Cosmodrome, het vroegere Europlanetarium op Kattevennen. Dat gebeurde uitgerekend op de Internationale Dag van de Stenen. “Alle stenen op het pad vertellen het verhaal van 500 miljoen jaar geschiedenis van onze aarde”, legt professor Dreesen uit. 

Samenstellers van het boek “Steven vertellen” bij één van de 32 gesteenten langs het wandelpad op Kattevennen.
Benoit De Freine Samenstellers van het boek “Steven vertellen” bij één van de 32 gesteenten langs het wandelpad op Kattevennen.

Getuigen

Het boek is voor leken bevattelijk en laagdrempelig geschreven. Van 20 stenen langs het wandelpad wordt het ontstaan, de herkomst en het dagelijks gebruik weergegeven. “Dit zijn materiële getuigen van de klimaatverandering, toch een actueel thema”, aldus nog Dreesen. Bij de 20 in het boek beschreven stenen zitten pareltjes. De Maastrichtersteen is er één van. In de volksmond is die beter bekend als mergelsteen en 70 miljoen jaar oud. De mergelgemeente bij uitstek is Riemst met z’n tientallen kleine en grote ondergrondse groeven.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.