Racistische kliederaars riskeren 18 maanden celstraf

Een hakenkruis, een varkenskop en het woord 'kutapen' op een muur van de Turkse moskee in Sledderlo.
Foto Marco Mariotti Een hakenkruis, een varkenskop en het woord 'kutapen' op een muur van de Turkse moskee in Sledderlo.
De openbare aanklager voor de correctionele rechtbank van Tongeren vorderde acht maanden cel en 6.000 euro boete voor twee Genkse twintigers die in 2013 hakenkruisen en racistische slogans aanbrachten op moskeeën in Sledderlo, Kolderbos en Winterslag. De twee zaten na de feiten ruim een maand in voorhechtenis en moesten zich gisteren verantwoorden voor de rechter. Enkele Turkse vzw's en UNIA, het vroegere Centrum voor Gelijkheid van Kansen, stelden zich burgerlijke partij.

De drie gebedshuizen zijn beklad met hakenkruisen, afbeeldingen van varkenskoppen en racistische slogans. Volgens de betichten ging het om niet meer of niet minder dan een ondoordachte uitschuiver na overvloedig drankgebruik en straffe cafépraat over racisme. Zo vond één van de twee dat er te veel lawaai gemaakt werd bij het oproepen tot het gebed. De aanklager en de advocaten van de burgerlijke partijen zagen dit totaal anders.

Hitler

"Ik ben zelf in Genk geboren, maar zou verdorie niet weten waar die drie gebedshuizen liggen", zei de aanklager. "Dat men in korte tijd, gewapend met een lading spuitbussen, op drie locaties 'schilderwerken' gaat uitvoeren, heeft niets meer te maken met een uit de hand gelopen vermaaksuitstap. Bij huiszoekingen vonden we bij één van de beklaagden vlaggen met hakenkruis en lectuur over Hitler. De twee waren zelfs zo 'slim' foto's op Facebook te plaatsen waarop ze de Hitlergroet brengen."


De verschillende burgerlijke partijen vroegen schadevergoedingen van 1 euro tot 67.637 euro. Die forse schadeclaim ging om de begroting die een aannemer had opgemaakt om de besmeurde gevel in de oorspronkelijke staat te herstellen. Vonnis op 19 april. (JEK)