PVDA voert actie tegen jeugdwerkloosheid

Op een doek op het stadsplein noteren jongeren de redenen waarom ze niet aan een job geraken.
TONY VAN GALEN Op een doek op het stadsplein noteren jongeren de redenen waarom ze niet aan een job geraken.

Genkse leden van PVDA hebben gisteren op het stadsplein actie gevoerd tegen de jeugdwerkloosheid in de stad. "Ondanks een daling, blijft de werkloosheidsgraad met 11,22 procent op een bijzonder hoog niveau hangen", zegt Michelle Heyens, voorzitter van de partij in Genk.


Concreet betekent het dat meer dan 22 procent van de jongeren onder de 25 jaar zonder werk zit. In absolute cijfers gaat het om welgeteld 700 jongeren die geen baan hebben. "Er zijn allerlei drempels in de zoektocht naar werk voor jongeren: interimarbeid, dagcontracten en flexi-jobs", zegt Gaby Colebunders, lijsttrekker voor de partij bij de verkiezingen van volgend jaar.


Tijdens de actie konden jongeren hun verhaal over hun jobzoektocht kwijt. "Hoe ervaren ze de zoektocht naar een job? Waar lopen ze hierbij tegenaan? Hun ervaringen leggen we vast op filmpjes", zegt Colebunders Volgens hem moeten jongeren na afzienbare tijd overigens een vast contract kunnen krijgen. "Dat kan bijvoorbeeld door extra te investeren in ziekenhuizen, rusthuizen, in het onderwijs, openbaar vervoer en in de sector van de groene energie", besluit hij. (LXB)