Proefproject met uur gratis parkeren op Fruitmarkt

Michaël Dhoore, schepen van Mobiliteit, op de Fruitmarkt waar het proefproject binnenkort van start gaat.
Karolien Coenen Michaël Dhoore, schepen van Mobiliteit, op de Fruitmarkt waar het proefproject binnenkort van start gaat.
Het stadsbestuur start met een proefproject voor gratis parkeren op de Fruitmarkt. Het gratis kwartier wordt uitgebreid tot een half uur. Een win-winsituatie voor zowel handelaars als parkeerders. De handelaars kunnen dat half uur zelf nog eens uitbreiden tot een uur.

Nu mag je je wagen - zoals in alle betaalparkings in de stad - een kwartier gratis op de Fruitmarkt achterlaten. Het schepencollege zet nu het licht op groen om die termijn tot een half uur uit te breiden. Verder slaan de stad en de handelaars de handen in elkaar voor een tweede parkeerproject. "Handelaars die meedoen, krijgen een toestel waarmee ze op de smartphone van hun klanten een app activeren. Zo kunnen zij een half uur langer blijven staan, zonder dat ze daarvoor moeten betalen", zegt Michaël Dhoore, schepen van Mobiliteit.


De proefperiode begint na de kerstperiode en loopt een jaar en drie maanden. De nummerplaten van de wagens die dan op de Fruitmarkt parkeren, worden allemaal gescand. "We willen het comfort van het parkeren verbeteren", zegt Dhoore. "Het is voordelig voor de handelaars die meer klanten over de vloer krijgen. Verder willen we nagaan hoe groot het parkeerverloop is. Ook kunnen we het koopgedrag van de mensen bestuderen."


Verder werkt de stad aan een Dynamisch Moblitieitsmanagement Systeem. Genk gebruikt vandaag een parkeerverwijssysteem. Op borden naar en aan de ondergrondse parkings wordt aangegeven hoeveel plaatsen er nog vrij zijn. "Maar dat systeem is kennelijk achterhaald", zegt Dhoore. "Daarom denken we eraan om een app te ontwikkelen, waarop bezoekers kunnen zien waar en hoeveel parkeerplaatsen er nog vrij zijn." Een tweede mogelijkheid zijn grote schermen die de aangeven waar er nog geparkeerd kan worden.


Tot slot is Q Park, de beheerder van de ondergrondse stadparkings, bezig met een systeem waarbij de slagbomen na betaling automatisch omhoog gaan bij het buiten rijden. Wellicht treedt dat systeem in de lente van 2018 in werking.


(LXB