Prins Laurent deelt op de slotdag van
‘Eten is een feest’ in Ter Heide: “Ik keer naar huis met een rugzak vol hoop”

Op de slotdag van ‘Eten is een feest’ bij Ter Heide in Genk mocht prins Laurent de deelnemers een medaille schenken.
Karolien Coenen Op de slotdag van ‘Eten is een feest’ bij Ter Heide in Genk mocht prins Laurent de deelnemers een medaille schenken.
Prins Laurent heeft in Ter Heide Genk het slotevenement van ‘Eten is een feest’ bijgewoond. Bij mensen met een ernstige beperking, die aan drie bijzondere balsporten meededen, hing hij gouden medailles om de nekken. “Ik ga terug naar huis met een rugzak vol hoop, en ik denk met plezier terug wat ik hier heb meegemaakt”, zei de prins.

Bij Ter Heide, een instelling voor personen met fysieke en mentale beperking (en) met vestigingen in Borgloon, Zonhoven, Tongeren en Genk, liep drie jaar lang het project ‘Eten is een feest’. Het was een initiatief van Special Olympics Belgium, een olympische competitie voor atleten met een verstandelijke beperking. De focus bij het project lag op sport en een aangepaste voeding voor personen met een ernstige beperking, en meer specifiek voor zij die slik- en kauwproblemen ondervinden. Vicepremier Kris Peeters mocht op de slotdag in Genk de vlam van de hoop aansteken. Prins Laurent mocht de dag afsluiten. Hij gaf een dikke pluim aan de medewerkers van Ter Heide. “Ik stel vast dat ze zich met meer dan 100 procent inzetten voor de zorg en het welzijn van de gasten. Meer nog, ze cijferen zich volledig weg voor hen. Ze verdienen de hemel. Het zijn heiligen”, zei prins Laurent. 

De medewerkers cijferen zich volledig weg voor hun gasten. Ze verdienen de hemel. Het zijn heiligen

Prins Laurent

 Hij gooide ook bloempjes naar Diane Buekers, de coördinator voeding bij Ter Heide en Clinical Director bij Special Olympics, en het team waarmee ze ‘Eten is een feest’ heeft gerealiseerd. Speciaal voor de bewoners van Ter Heide die moeilijk kunnen slikken en kauwen, hebben ze aangepaste maaltijden bedacht, bereid en aangeboden in een feestmenu met drie gangen.

Aangepast

“We zorgen voor ‘mixed voeding’”, legt Buekers uit. “Voorheen kregen ze een soort papje te eten, nu presenteren we hen een uitgebreid feestmaal. Ze kunnen uit meerdere gerechten kiezen. Ook ligt de focus op de vorm en kleur waarin het eten op bord komt. En natuurlijk, het eten moet lekker en smaakvol zijn. Zo krijgen ze ook frietjes. Die hebben de vorm van gesneden frietjes maar ze zijn zo samengesteld dat ze eenmaal in de mond snel smelten en makkelijk geslikt kunnen worden.” Het gaat om gezonde maaltijden voor de gasten met een ernstige beperking met slik- en kauwproblemen die ook aan sport doen. Voor ‘Eten is een feest’ zijn in Ter Heide drie speciale sporten bedacht: ligbal, tafelvoetbal en allebal. “Het zijn balsporten die aangepast zijn aan wat de gasten fysiek nog aan kunnen”, stelt Diane Buekers. Prins Laurent mocht de drie sportactiviteiten bijwonen.

Vervolg

Het gezondheidsproject loont, zo blijkt. “We hebben de voorbije drie jaar het thema van de bijzondere voeding en beweging voor personen met slik- en kauwproblemen onder de aandacht van een breder publiek gebracht”, zegt Diane Buekers. “Ook meerdere ministers heb ik er warm voor gemaakt. Ik ben zelfs over de problematiek gaan spreken op een Europees congres. We gaan verder met het project en zijn op zoek naar sponsors. We willen aangepaste voeding en sporten voor personen met een ernstige beperking met slik- en kauwproblemen ook bij andere instellingen en tehuizen mogelijk maken.” 

Als afsluiting van het gezondheidsproject in Ter Heide mocht prins Laurent de deelnemers aan de sportactiviteiten en het feestmenu belonen met een gouden medaille.
Karolien Coenen Als afsluiting van het gezondheidsproject in Ter Heide mocht prins Laurent de deelnemers aan de sportactiviteiten en het feestmenu belonen met een gouden medaille.
Hier beoefenen bewoners van Ter Heide een nieuwe sport: allebal.
Karolien Coenen Hier beoefenen bewoners van Ter Heide een nieuwe sport: allebal.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.