Primeur in Limburg: eerste warmtenet voor 108 flats

Twaalf blokken op de wijk Kolderbos, goed voor 108 appartementen waarin zo'n 220 mensen wonen, worden verwarmd door warm water dat uit de grond komt en via buizen tot in de woningen wordt gebracht. "We zijn de eerste in de provincie die een warmtenet installeert", legt directeur van sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Dak Myriam Indenkleef uit.
Myriam Indenkleef en Alessandro Cucchiara, respecrievelijk directeur en voorzitter van Nieuw Dak stellen eerste ondergronds warmtenet voor.
Karolien Coenen Myriam Indenkleef en Alessandro Cucchiara, respecrievelijk directeur en voorzitter van Nieuw Dak stellen eerste ondergronds warmtenet voor.

"Vanuit één centrale stookinstallatie verdelen we de warmte over twaalf appartementsgebouwen. We boren zeven putten, 150 meter diep. Met pompen wordt het grondwater opgepompt, verder verwarmd en dan verdeeld", zegt Myriam Indenkleef. "Het is milieuvriendelijk én zuinig. Een berekening leert dat slechts 16 procent van het huidig energieverbruik nodig is om een flat te verwarmen. Een gezin heeft dat voor een periode van negen maanden berekend. Nu betaalt het 2.100 euro aan verwarmingskosten. Straks moet dat gezin een warmtefactuur van 265 euro betalen. Hetgeen een spectaculaire besparing op de energiekosten inhoudt", verduidelijkt Indenkleef. "Het heeft geen effect op de huurprijs, omdat de energiekost daar los van staat."

Warm jasje

De 108 appartementen met één of meerdere slaapkamers worden niet enkel met grondwater verwarmd. "We steken de twaalf woonblokken ook in nieuw en warm jasje", aldus Alessandro Cucchiara, de voorzitter van Nieuw Dak.  "Elk gebouw wordt volledig ingepakt. Er komt een buitenschil met dikke isolatie. Ook de tussenverdiepingen en het dak worden geïsoleerd. We plaatsen nieuwe ramen met een verbeterde isolatiewaarde. Elk appartement krijgt een groot terras dat meer buitenruimte en een groter wooncomfort garandeert." Januari volgend jaar worden de twaalf woonblokken volledig gestript en gerenoveerd. De herhuisvesting van de huurders zal december dit jaar gebeuren. Nieuw Dak investeert 13,3 miljoen euro. "Het zijn de laatste woonblokken op Kolderbos die gerenoveerd worden", aldus nog Cucchiara. "Als de werken afgerond zijn, hebben we al 531 appartementen vernieuwd. Alles samen goed voor een investering van 40 miljoen euro."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.