Politie Midden-Limburg heeft al 400 interventies met drone uitgevoerd

De politie Midden-Limburg gaf gisteren een demonstratie met hun drone.
Foto Dalemans De politie Midden-Limburg gaf gisteren een demonstratie met hun drone.
"We werken ondertussen al vier jaar met een drone en hebben die ondertussen al vierhonderd keer ingezet." De politie Midden-Limburg (Genk, As, Opglabbeek, Zutendaal en Houthalen-Helchteren) is voorlopig het enige korps dat een drone inzet. Vijf inspecteurs hebben een opleiding gevolgd.

Hoofdinspecteur Marc Bellinkx van de politie Midden-Limburg was gisteren gastspreker op een provinciale studiedag rond het inzetten van drones bij hulpverlening. Honderd agenten, brandweerlieden en ambulanciers kregen uitleg over de toepassingen en de wetgeving rond drones. De politie MidLim gebruikt een drone dan ook al vier jaar, als enige politiezone in België. "Aanvankelijk werd onze drone één tot twee keer maand gebruikt voor operaties op het terrein", vertelt Bellinkx. "Tegenwoordig ligt het gemiddelde op twee tot drie keer per week. We zitten ondertussen aan vierhonderd tussenkomsten. Bij 75 procent van de interventies gaat het om gekende opdrachten, zoals het handhaven van de openbare orde bij betogingen of voetbalbalmatchen. De drone kan verder ook verkeersstromen volgen bij grote evenementen of maakt beelden van zware verkeersongevallen, helpt bij het opsporen van vermiste personen en drugplantages en wedersamenstellingen. Verder hebben we onze drone ook ingezet om de modderstroom bij de recente overstroming in Riemst in beeld te brengen en onlangs nog bij een zware brand. Dankzij de drone kon de brandexpert de oorzaak van de brand achterhalen", legt Bellinkx de voordelen uit.

Wetgeving

Momenteel werken twaalf dronebedrijven, waaronder enkele uit Limburg, aan een superdrone. Die zou kunnen ingezet worden bij reddingsoperaties, brandbestrijding en politieacties. Vlaanderen trekt hiervoor 1,78 miljoen euro subsidies uit. Tegen 2020 zou de drone operationeel moeten zijn. Het project geeft werk aan zeshonderd mensen.


Extra aandacht bij het gebruik van drones in veiligheid en bij hulpverlening gaat naar de wetgeving. "Momenteel hebben we nog altijd geen aangepaste wetgeving voor drones in de hulpverlening en veiligheid", stelt Jan Verbruggen van de werkgroep RPAS@police, die hierover met politie en brandweer voorbereidend werk levert. (LXB)