Politie en extra stewards om Vurige Vijvers in goede banen te leiden

Extra stewards en politie, lichtkranten, afsluiten van de Albert Remansstraat vanaf 17 uur, het Molenvijverpark alleen te betreden via de Europalaan en alleen een uitgang aan de Molenstraat en het M-Hotel. Zo moet het populaire licht- en vuurspektakel Vurige Vijvers veiliger verlopen.

Burgemeester Wim Dries nam de maatregelen na de onverwacht hoge opkomst woensdagavond voor het spektakel in het Molenvijverpark. Op de eerste van de vier avonden kwamen ruim 20.000 bezoekers opdagen. "We zijn het slachotffer van het succes", zegt Dries. Hij roept de mensen op om hun wagen achter te laten in de ondergrondse Q parkings of de parking aan de Limburghal. "We doen ook een oproep om met de fiets, bus of trein te komen."


Extra aandacht gaat uit naar veiligheid en comfort op het parcours in het park. "Zo plaatsen we op drukke punten zoals brugjes bijkomende verlichting en er komen extra toiletten. We raden mensen aan niet met hun hond naar het park te komen. Ze zijn zoveel drukte niet gewoon, en er wordt vuurwerk afgestoken. Als er weer een piek ontstaat, sluiten we het park af tot er genoeg ruimte is om veilig te wandelen", zegt Wim Dries. "Mocht dit nodig zijn, maken we dat bekend met lichtkranten. En we schakelen de sociale media in."


Dat de politie woensdagavond besloot om de belangrijkste toegangswegen tot het centrum af te sluiten, stuit op protest bij de N-VA Genk. "Het belemmert mensen die dringend voor andere zaken in het centrum moeten zijn", zegt gemeenteraadslid Jos Lantmeeters. "Vurige Vijvers en het dagelijks leven moeten toch naast elkaar kunnen staan in de stad." Naar aanleiding van de Maartenstoet zaterdagavond bekijkt de burgemeester met de politie en andere veiligheidsinstanties of bijkomende maatregelen nodig zijn. (LXB)