Pilootproject in Limburg om Hepatitis C bij
risicogroepen te screenen en te behandelen

Minister Jo Vandeurzen,verpleegkundige  Eefje Decron en professor en leverarts Geert Robaeys stellen project voor rond hepatitis C voor mannen en vrouwen die met besmette naalden drugs inspuiten en hierdoor een hoog risico lopen de ziekte op te lopen.
Mine Dalemans Minister Jo Vandeurzen,verpleegkundige Eefje Decron en professor en leverarts Geert Robaeys stellen project voor rond hepatitis C voor mannen en vrouwen die met besmette naalden drugs inspuiten en hierdoor een hoog risico lopen de ziekte op te lopen.
Hoe bereik je mannen en vrouwen die met besmette naalden via de aders shots heroïne, cocaïne of andere drugs geven en hierdoor hepatitis C (een leveraandoening) oplopen? In héél België zijn zo’n 3000 personen besmet geraakt door het virus. Cijfers die Vlaams minister van volksgezondheid Jo Vandeurzen ertoe aanzette om in de provincie Limburg te starten met een pilootproject om de hierboven aangehaalde risicogroepen op te sporen, aan te spreken, te screenen en te behandelen. Vandaag stelde hij het project voor in het gebouw van het CAD (het Centrum voor Alcohol- en Drugproblemen) in Genk. “We introduceren een nieuwe aanpak op het vlak van de zorg voor verslaafden”, aldus de minister. “Voor hen willen we het gezondheidsaanbod beter toegankelijk maken. De  focus leggen we ook op preventie en het wegwerken van het stigma dat nog heerst over bepaalde risicogroepen.” Voor het proefproject dat een jaar zal lopen, trekt de minister 140.000 euro uit.

Een traject

Om de Hepatitis C-patiënten die het virus opdoen door besmette naalden of door homoseksuele contacten op te sporen en te screenen, werd voor Limburg een verpleegkundige aangesteld. Eefje Decron is goed drie maanden bezig. “Ik heb tot nog toe al zo’n 400 personen bereikt en gescreend op hepatitis C”, bekent ze. “Meer dan 350 zijn positief bevonden. Met hen doorloop ik een héél traject. Ik neem bloedstalen, ga mee met hen naar de huisarts die een behandeling voorschrijft. Ik hou geregeld contact met hen en volg hen op. Ik probeer ook een band met hen te hebben. Eigenlijk ben ik voor hen een soort buddy, zeg maar een vertrouwenspersoon.”

Doeltreffend

Het bereiken en het screenen door toedoen van de verpleegkundige is belangrijk voor bepaalde risicogroepen. “Te weinig mensen die een verhoogd risico hebben voor het hepatitis C-virus als gevolg van het inspuiten van drugs met besmette naalden worden gescreend”, stelt professor en leverarts in Ziekenhuis Oost- Limburg in Genk, de bezieler van het pilootproject in Limburg.  De aanpak loont”, vindt hij. “We bereiken meer mensen die kans lopen op hepatitis C en de behandeling slaat aan. Vroeger werd bij de patiënten interferon ingespoten. Een zware behandeling met neveneffecten. Vandaag slikken ze elke dag, en drie maanden lang, een pil zonder een bijwerking”; werpt de professor op.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.