Open Vld Genk over het dragen van
religeuze symbolen aan stadsloketten: “Overheid moet zich neutraal opstellen”

De Open Vld van Genk neemt een standpunt in en maakt kanttekeningen over de goedkeuring van de zogenaamde interpretatieve nota van de deontologische code voor het stadspersoneel. Hierin staat dat het personeel van de stad, dat de loketten bemant, religieuze symbolen zoals een kruisje of een hoofddoek mag dragen. Hetgeen een wijziging inhoudt van een eerdere beslissing van de meerderheid (CD&V en sp.a) waarbij het verboden was religieuze symbolen te dragen aan de stadsloketten. 

“De overheid moet zich neutraal opstellen”, stelt Marc Martens, de voorzitter de Genkse afdeling van de liberale partij. “In de uitoefening van publieke functies helpt uiterlijke neutraliteit om ten aanzien van alle overtuigingen een gelijke positie in te nemen en het vertrouwen te geven aan  burgers dat ze op een gelijke manier zullen worden behandeld. We verkiezen die neutrale aanpak voor publieke functies”, vervolgt hij. 

De Genkse Open Vld stelt dat wanneer een stadsmedewerker bij de uitoefening van z’n ambt in contact komt met het publiek, de ambtenaar elk woord, elke houding en elk voorkomen vermijdt die van die aard zouden kunnen zijn dat ze het vertrouwen van het publiek in z’n volledige neutraliteit, in z’n bekwaamheid of in z’n waardigheid in het gedrang zou kunnen brengen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.