Nieuw Dak viert honderd jaar sociaal wonen in Kolderbos

Nieuw Dak in Kolderbos.
Nieuw Dak Nieuw Dak in Kolderbos.
Nieuw Dak viert op zondag 13 oktober honderd jaar sociaal wonen met een opendeurdag op de innovatieve werf in Kolderbos. De twaalf gebouwen worden gerenoveerd tot bijna energieneutraal (BEN) en zijn aangesloten op een warmtenetwerk. Elk gebouw krijgt nieuwe gevelbekleding, nieuwe ramen met verbeterde isolatie en extra dakisolatie.

De wijk Kolderbos in Genk omvat de meeste woningen van Nieuw Dak. “Het is een boeiende uitdaging om elke woning zo kwaliteitsvol en betaalbaar mogelijk te houden”, klinkt het bij Myriam Indenkleef, directeur van Nieuw Dak. “Om dit te realiseren heeft Nieuw Dak een renovatieplan. De 639 appartementen van de laagbouw zitten momenteel vervat in een grootschalig renovatieproject, dat bijna klaar is. In deze laatste fase krijgen twaalf gebouwen, en dus 108 appartementen, een totale transformatie. De woningen zijn technisch innovatief doordat ze worden gerenoveerd tot bijna energieneutraal en zijn aangesloten op een warmtenetwerk met als energiebron bodemwarmte, maar ook in de geprefabriceerde optopping (het aanbrengen van één of meerdere nieuwe bouwlagen bovenop een bestaand gebouw, red.) van enkele gebouwen.”

Sociaal innovatief

De renovatie is ook sociaal innovatief. Nieuw Dak begeleidt en werkt samen met de huurders voor, tijdens en na de werken. De typologie van de woningen wijzigt om zo beter aan te sluiten bij de vraag van de kandidaat-huurders. Nieuw Dak ontvangt steun van het Europees Fond voor Regionale Ontwikkeling om het project te realiseren.

De werf Kolderbos kan bezocht worden op 13 oktober.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.