Nederlandse kijk op Bond Zonder Naam

RICK DE LEEUW VEREEUWIGT LEVEN EN WERK PHIL BOSMANS IN BOEK

Rick De Leeuw en co-auteur Rombout Nijssen bij hun boek 'Verbeter de Wereld'.
Foto Van Galen Rick De Leeuw en co-auteur Rombout Nijssen bij hun boek 'Verbeter de Wereld'.
Nederlander Rick De Leeuw koos de toepasselijke naam 'Verbeter de wereld' voor zijn boek over de spreuken van pater Phil Bosmans uit Meeuwen-Gruitrode. De geestelijke vader van de Bond Zonder Naam is vijf jaar geleden gestorven, maar zijn wijsheden inspireren vandaag nog veel mensen in wat ze doen en wie ze zijn.

Negen bekende Vlamingen, onder wie kustenaar Koen Vanmechelen en professor Rik Torfs, geven in het boek aan wat Phil Bosmans voor hen betekent. "Mensen in nood helpen en anderen kansen geven om dat ook te doen, grijpt me sterk aan. Meer nog, ik leef er naar", zegt De Leeuw die de wereldstad Amsterstam verliet om zich te vestigen in Heks, een pittoresk dorp in Heers.


De Leeuw lanceerde samen met rijksarchivaris en co-auteur Rombout Nijssen uit Bilzen het boek bij boekhandel Malpertuis. Ze deden dat op vraag van de gemeente Meeuwen-Gruitrode waar begin dit jaar het Huis van Phil, een centrum rond Bosmans, werd geopend. "We laten zien hoe Phil uitgegroeid is tot de grote meneer Bosmans", stelt Nijssen. Hij is met z'n levensspreuken wereldberoemd geworden in Vlaanderen. "Op een bepaald moment had de Bond Zonder Naam 267.000 leden. Je moet het maar doen."


Verbeter de wereld is geen biografie. "Dat was eerst de bedoeling, maar daar kon ik me niet in vinden", licht De Leeuw toe. "Een biografie sluit een leven af terwijl z'n leven en werk juist ontsloten dienen te worden. Ik sprak met een psychiater, een ondernemer, een strafpleiter, een politicoloog en andere bekende Vlamingenover hoe het gedachtegoed van Bosmans voortleeft in nun werk."

Oproep

De titel 'Verbeter de wereld', doet vermoeden dat het anders en beter moet met de wereld. "We zijn geen wereldverbeteraars maar het boek komt op tijd", stelt Rick De Leeuw. Bosmans predikt samenhorigheid, solidariteit en liefde. "Het zijn wapens tegen de verharding van de wereld. Dat is ook wat de negen personen, die ik interviewde, laten blijken. En ze zeggen dat los van elkaar. De negen maken geen deel uit van een club. Ze vinden dat de wereld menselijker en zachter moet worden. Daartoe roepen de negen op. Mensen moeten meer betrokken zijn met elkaar, betekenis geven aan hun bestaan en dat van anderen, niet in het minst de kwestbare groepen".


Rick De Leeuw vult dat zelf in met Het Ventiel, een organisatie waarvan hij voorzitter is en die werkt met buddy's om jongdementen bij te staan.


"Met twee paar ogen hebben we naar Phil Bosmans gekeken", zegt Rombout Nijssen. "Zo kregen we een bredere kijk op het leven en werk van de man. Ik heb de kantelmomenten uit z'n leven onder de loep gehouden. Een leven vol toevalligheden waarbij opvalt dat hij de kansen die hij op z'n pad tegenkwam met beide handen heeft gegrepen. Een wijsheid die vandaag nog geldt."


Meer info op www.bzn.be.