Nederlandse delegatie neemt Genkse aanpak tewerkstelling kansengroepen
als voorbeeld

Onze noorderburen komen kijken hoe in Genk jongeren die moeilijk aan een baan geraken alsnog werk vinden.
Mine Dalemans Onze noorderburen komen kijken hoe in Genk jongeren die moeilijk aan een baan geraken alsnog werk vinden.
Genk kampt met een grote werkloosheid, niet het minst bij de laaggeschoolden en mensen die een jaar of langer zonder werk zitten. 

De stad heeft heel wat projecten lopen en neemt extra maatregelen om de Genkenaren die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt te helpen bij het vinden van een job of een opleiding. Haar aanpak trok de aandacht van onze noorderburen. Gisteren was een delegatie uit Nederland in Genk om kennis te maken met en te leren van de manier waarop Genk de problematiek aanpakt.

onze noorderburen komen kijken hoe in Genk jongeren die moeilijk aan een baan geraken alsnog werk vinden.
Mine Dalemans onze noorderburen komen kijken hoe in Genk jongeren die moeilijk aan een baan geraken alsnog werk vinden.

Sport

“We gebruiken sport als opstap naar werk bij de doelgroepen die het moeilijk hebben geschikt werk te vinden”, vertelde Phaedra Rousselle, hoofd van dienst tewerkstelling bij de stad.  “Zo zetten we een team van jobcoaches en een jobmakelaar in. Ze zoeken opportuniteiten en samenwerking met bedrijven.” Een jaar geleden opende het Werkstation. “Goed 480 mensen stapten binnen en 641 volgden workshops en infosessies”, aldus Rousselle.

Het loont

 Verder zijn er tewerkstellingstrajecten zoals het project OpBoksen waarbij de sport wordt gebruikt om onder andere attitudes voor op de werkvloer en sociale vaardigheden aan te leren en het zelfvertrouwen te verbeteren. “Het gebeurt met twee projecten”, liet Phaedra Rousselle horen. “Via Via is gericht op mannen die moeilijk werk vinden omdat ze een rugzak hebben. Ze zijn in contact gekomen met het gerecht of zitten met een problematische thuissituatie. Slagkracht richt zich tot vrouwen.” De arbeidsintensieve aanpak van de stad loont, en daar wil de Nederlandse delegatie van leren. “Van de 17 personen die dit voorjaar een traject volgden, hebben er 9 werk gevonden. Twee volgen een opleiding”, stelde Rousselle. “Dit najaar starten opnieuw 19 mensen met Via Via of Slagkracht.”

Pionierswerk

Volgens schepen van werk Angelo Bruno (Pro Genk) levert de stad op Vlaams en Europees niveau pionierswerk op het vlak van het activeren en versterken van de meest kwetsbare groepen. “Het werkbezoek is daarvan een mooie erkenning.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.