Muriël Minders (77) slikte als baby een speld in. Nu schenkt ze die aan museum in Genk: “Ik krijg er steeds nog kippenvel van”

Met het schilderij van Willy Minders op de achtergrond toont schepen Anniek Nagels de speld die Muriël (de dochter van de schilder) als baby inslikte.
Karolien Coenen Met het schilderij van Willy Minders op de achtergrond toont schepen Anniek Nagels de speld die Muriël (de dochter van de schilder) als baby inslikte.
Muriël Minders, vandaag exact 77 jaar geworden, ontsnapte als kind aan de dood. Zes maanden was Muriël, dochter van fotograaf en schilder Willy Minders uit Genk, toen ze een babyspeld inslikte. Désiré Glibert, de toenmalige chirurg, redde tijdens een spoedoperatie haar leven. Als dank schilderde Muriëls vader een groot doek. Vandaag schenkt ze ook de speld - die ze al die tijd zonder het beseffen nog in haar bezit had - aan het Emile Vandorenmuseum.

Muriël Minders woont nu op een flat in Tessenderlo. “Ik vond de speld per toeval in een lade bij mij thuis”, vertelt ze. “Nu ik hem terugzie, krijg ik opnieuw kippenvel. Ik was nog maar een baby en ik weet niet waarom ik de speld heb ingeslikt, laat staan dat ik ik me iets herinner van de spoedoperatie. M’n vader heeft me het hele verhaal verteld.”

Muriël Minders is intussen 77 jaar.
Karolien Coenen Muriël Minders is intussen 77 jaar.

Voornaam van echtgenote dokter

Terug naar 1942. Muriël werd met spoed geopereerd in het toenmalig André Dumontziekenhuis (opgericht door de directie van de mijn, nu afgebroken) in Waterschei. Haar leven was in gevaar, omdat de ingeslikte speld geopend was. Het gevaar bestond dat de speld haar maag en de darmen zou doorboren. 

Dokter Glibert was haar reddende engel, iets wat haar vader - de bekende fotograaf en schilder Willy Minders - maar al te goed besefte. “Uit dankbaarheid kreeg ik de voornaam van de echtgenote van de dochter”, vertelt Muriël. “Toen ik vier of vijf was, moest ik opnieuw onder het mes: twee keer zelfs. Ik had vergroeiingen in m’n buik, en het was opnieuw dokter Glibert die me opereerde. Wat hij voor mij gedaan heeft, kan ik niet onder woorden brengen. Ik keek als kind op naar hem. Ik wilde hem bedanken, maar bij elke ontmoeting was ik zo zenuwachtig dat het er niet van kwam.”

De speld die Muriël Minders inslikte toen ze amper zes maanden oud was.
Karolien Coenen De speld die Muriël Minders inslikte toen ze amper zes maanden oud was.

Maria

Haar vader bedankte dokter Désiré Glibert met het schilderij ‘Reconnaissance à la Sainte Vièrge’. Centraal op het doek (een groot medaillon) staat de moeder van Muriël, die - met haar andere dochter Evelyne aan de rokken - haar geredde dochter haast triomfantelijk in de lucht houdt voor Maria. 

Ze is net zoals de dokters, onder wie Glibert, in het wit gekleed. Ook de verplegers van het ziekenhuis staan vereeuwigd op het schilderij, net als mijnwerkers. Na de schenking kwam het schilderij in de gang naar de kapel van het André Dumontziekenhuis te hangen. “Maar door de afbraak van het ziekenhuis (enkel de kapel staat vandaag nog recht, red.) moesten we op zoek naar een ander onderkomen”, vertelt cultuurschepen Anniek Nagels. “Het hangt vandaag in de kapel van de mijnkathedraal van Waterschei. Met de speld in de collectie van het Emile Vandorenmuseum kunnen we nu aan bezoekers het verhaal vertellen”, aldus Anniek Nagels. “En met de schenking van de speld is dat verhaal nu helemaal af”, vult Muriël aan. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.