Molenstraat wordt straat van speciale ambachten

"Méér beleving en trendyzaken"

Heropleving Molenstraat te Genk.
Karolien Coenen Heropleving Molenstraat te Genk.
Jaren terug was de Molenstraat in de binnenstad een levendige straat waar het aangenaam winkelen en vertoeven was. Tot de leegstand zoals in andere steden toesloeg. "We hebben de ambitie om er terug een bruisende straat van te maken", wist burgemeester Wim Dries te vertellen.

Gisteren gaven hij en schepen van Werk Angelo Bruno het startschot voor een heropleving van de straat en de handelaars die daar een bestaande of nieuwe zaak uitbaten. De Molenstraat is heraangelegd met brede voetpaden en plantenbakken. Voor enkele handelaars duurden de werken te lang, waardoor ze de deuren sloten en wegtrokken. Maar de herinrichting geeft een nieuw elan, niet het minst aan jonge ondernemers die een zaak zijn begonnen. Op de straat zijn zes stadsfabriekjes geopend en gisteren kwamen daar nog acht pop-ups bij. "Ze versterken de straat", aldus Wim Dries.

Vrouwen

"Zeven van de acht uitbaters van de pop-ups zijn vrouwen", vult hij aan. "Ze brengen een concept dat niet enkel trendy is, maar ook een combinatie van online en offline zaken doen. Ze specialiseren zich in een bepaalde niche en laten zich inspireren door nieuwe trends". Het zijn één voor één exclusieve pop-ups: een babywelness met snoezelruimte, een fotozaak voor kinderen en families, een winkel met orginele geschenken die met kansengroepen  worden gemaakt, designobjecten en workshops,  een webshop die offline gaat, een zaak in gepersonaliseerde cadeaus en een pop-up waar wafels worden geserveerd met dat tikkeltje extra. Een van de eyecatchers is Aerial Arts Academy van Katie Kirkland, een Amerikaanse luchtacrobate die nog maar twee jaar verblijft in Genk. Op straat gaf ze en demonstratie van haar kunnen en wat het inhoudt. "Het is fitness voor jong en oud", liet ze weten. Niet zomaar met gewichten spieren kweken. Hier gebeurt het met hoepels en doeken waarmee in de lucht allerlei kunstjes worden gedaan. Ik geef hierin een cursus voor beginners. Ik breng sport en kunst bij elkaar", besloot ze.

Beleving

Met de stadsfabriekjes en de extra pop-ups is de leegstand op de Molenstraat op twee panden na opgelost. "We willen méér beleving op de straat", stelt Wim Dries. Designer Roel Vandebeek kreeg hiertoe de opdracht van de stad. "Het is het doel van de stad om van de Molenstraat een speciale straat te maken. Een straat van de ambachten zoals dat vroeger het geval was", vult de burgemeester aan. "Mensen willen rustig wandelen en genieten", legt Roel Vandebeek uit. "De straat wordt herkenbaar met een eigen logo waarin een molensteen verwerkt zit. We zorgen voor bijzonder straatmeubilair dat de straat een warm karakter geeft. We hebben een soort totem ontworpen die de winkeluitbaters in of aan hun zaak kunnen gebruiken als uithangbord."

Heropleving Molenstraat te Genk zichtbaar met een eigen totem voor de handelaars
Karolien Coenen Heropleving Molenstraat te Genk zichtbaar met een eigen totem voor de handelaarsReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.