Minister Vandeurzen zegt politiek vaarwel met boek ‘Zorg voor elkaar’

Vlaams minister Jo Vandeurzen neemt afscheid van de politiek met boek “Zorg voor elkaar”. Het handelt over de zorg in al z’n aspecten. Tien jaar lang is hij minister van volksgezondheid, welzijn en gezin.
Karolien Coenen Vlaams minister Jo Vandeurzen neemt afscheid van de politiek met boek “Zorg voor elkaar”. Het handelt over de zorg in al z’n aspecten. Tien jaar lang is hij minister van volksgezondheid, welzijn en gezin.
Vlaams minister Jo Vandeurzen (61), die op zondag 26 mei voor de laatste keer aan verkiezingen meedoet, heeft zijn boek ‘Zorg voor elkaar’ voorgesteld in de bibliotheek van Genk.

Liefst 36 jaar was Vandeurzen politiek actief. Hij zetelde 26 jaar in het federaal en Vlaams parlement. Hij was elf jaar minister: een jaar op justitie en de laatste tien jaar als Vlaams minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin! Hij is voor deze bevoegdheden tot nog toe de langst zittende minister. Hij is ook voorzitter van de CD&V geweest.

Vandeurzen stelde het boek voor in het bijzijn van enkele kopstukken uit de Genkse, Limburgse en nationale politiek zoals zijn partijvoorzitter Wouter Beke, federaal minister van Justitie Koen Geens, Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en burgemeester Wim Dries.

Geen intriges

“Het boek is geen politiek testament, het zijn niet mijn memoires”, zegt Jo Vandeurzen. “Ik geef een kort overzicht van m’n loopbaan in de politiek. Ik heb het niet over ruzies of intriges. Ik leg de focus op de zorg, en de hervormingen die ik mee in gang heb gezet en gerealiseerd. Ik ben een ploegspeler.”

Opgedragen aan zijn vrouw

Hij draagt het boek op aan z’n echtgenote. Een enkele zin vooraan in het boek vat het goed samen: ‘zonder Lieve had ik dit niet gekund’.

Met Guy Tegenbos, een gepokt en gemazeld politiek journalist, op de sofa blikte Jo Vandeurzen terug op z’n carrière. “De tijd dat ik in de oppositie zat, was ongelooflijk plezant”, zegt hij. Z’n zwartste periode was toen hij als minister van Justitie ontslag nam vanwege de vrijlating van de man die agente Kitty Van Nieuwenhuyse had vermoord. Toen dacht hij met de politiek te stoppen maar Jo kwam sterker terug. Veruit de meeste invloed had hij als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin. “Tien jaar op deze post. Het is een record.” Hij heeft het in ‘Zorg voor elkaar’ ook over thema’s die mee de toekomst van de hele zorg bepalen: vergrijzing, diversiteit, geestelijk welzijn en financiering voor mensen met een handicap. Straks is hij minister af maar hij heeft nog één wens. “We moeten nu nog méér gaan inzetten op de geestelijke gezondheidszorg”, besluit hij.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.