Exclusief voor abonnees

Meryame Kitir (sp.a): “Nu al een veto uitspreken tegen N-VA is belachelijk”

Limburgse lijsttrekker Kamer wil liefst een regering vormen met progressieve partijen

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Zichtbaar opgejaagd holt Meryame Kitir een half uur te laat de VTM-studio, waar ons interview doorgaat, binnen. “Opgehouden door de Brusselse files”, sakkert ze. Ik overweeg even te vragen waarom ze niet met het openbaar vervoer naar Vilvoorde is afgezakt, maar bijt op het laatste moment op mijn tong. Eens het interview begint, hervindt de politica, sp.a-lijsttrekker voor de Kamer, snel haar sangfroid.
Meryame Kitir trekt de lijst van sp.a voor de Kamer
Mine Dalemans Meryame Kitir trekt de lijst van sp.a voor de Kamer

Hoe gaat het?

“Het gaat prima, dank u. Na de verrassende aankondiging van Peter Vanvelthoven ging het snel. Els en ik werden als lijsttrekker aangeduid en sindsdien komt inderdaad alle gewicht op onze schouders terecht. Maar we hebben een schitterende ploeg en een goede voorzitter, dus dat komt wel goed. Tja, wat Peter betreft, het is een, persoonlijke keuze van hem en die hebben we te respecteren.”

De Antwerpse voorzitter Beels vindt dat er te veel ‘salonsocialisten’ zijn. Ook Mark Elchardus klaagt erover dat de sp.a nauwelijks nog de taal van de gewone man spreekt?

“Wat is dat een ‘salonsocialist’? Trouwens, een socialist is niet tegen iemand die veel geld heeft. Een socialist is tegen iemand die veel geld heeft en zijn belastingen niet betaald. Ik voel mij niet aangesproken. Ik weet waar ik vandaan kom en ik ben blij dat ik de kans gekregen heb van de sp.a om als eerste en enige fabrieksarbeidster in het federaal parlement te mogen zetelen. Als arbeidster kan ik de stem van de werknemers laten schallen. Maar wees gerust, ik ga mij niet in het ‘pluche’ van de kamer verliezen. Ik weet vanwaar ik kom.”

Vanwaar kom u eigenlijk vandaan?

Je hebt 18% van dit artikel gelezen
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Erwin Pauwels

    Maar tegen Vlaams Belang is dat blijkbaar geen probleem.. leg dat maar eens uit...