Merkwaardig incident: vliegtuig met neus door hangar

Het vliegtuig kwam in de hangar terecht.
Foto Repro Marco Mariotti Het vliegtuig kwam in de hangar terecht.
Vijf piloten hebben gisterenmiddag de schrik van hun leven beleefd. Tijdens een landing aan de vlieghaven van Zwartberg, blies een windstoot een oude Lockheed plots in de verkeerde richting. Het sportvliegtuigje boorde zich met de neus vervolgens door een hangar. Gewonden vielen er niet.

Het vliegtuigje was reeds met de wielen op de grond beland en alles leek rustig te verlopen, toen het toestel plots uitweek naar links. Het gevaarte kwam te laat tot stilstand, met een flink beschadigde hangar als gevolg. Enkele toeschouwers beleefden de spectaculaire botsing nietsvermoedend vanop een terras. Pas toen bleek dat iedereen in het toestel gezond en wel voet aan grond kon zetten, kon men opgelucht ademhalen. "Op zich is dit niets bijzonders. De schade blijft beperkt tot de poort van de hangar. Het vliegtuig is wel een oldtimer, waardoor het wat moeilijker is om aan stukken te komen. Hoe dan ook was dit het gespreksonderwerp van de dag."


Al snel bleek dat het de wind was die voor de crash gezorgd had. De hele dag waaide het hard in de provincie met plotse en felle windstoten als toemaatje. De piloot was fel onder de indruk van de feiten. Lockheed heeft een stevige reputatie en hetzelfde kan van de piloot gezegd worden: die vloog recent nog de oceaan over.


Het ongeluk komt op een ongelukkig moment. De Koninklijke Aeroclub Limburgse Vleugels organiseert volgende week immers de 'Open door Historical Aircraft Fly-In' en daar moest dit exemplaar één van de pareltjes zijn. "We gaan nu de veiligheidsmaatregelen extra aandachtig volgen", belooft Beenders. (BVDH)