Meer dan 500 vrijwilligers zetten zich in voor ‘Genk helpt’

524 mensen hebben zich ingeschreven als vrijwilliger op het platform 'Genk helpt'.
Stad Genk 524 mensen hebben zich ingeschreven als vrijwilliger op het platform 'Genk helpt'.
Al 524 mensen hebben zich aangemeld op ‘Genk helpt’ als vrijwilliger. Het digitaal platform werd opgericht om degenen die hulp aanbieden vlot in contact te brengen met hulpbehoevenden in tijden van corona.

Stad Genk heeft op het platform ‘Genk helpt’ al 524 vrijwilligers kunnen strikken. “Het profiel van de vrijwilligers is zeer divers op vlak van leeftijd”, zegt schepen Anniek Nagels (CD&V). Zo is de jongste hulpaanbieder 8 jaar en de oudste 70 lentes. “Het zijn zowel mannen als vrouwen en zowat alle origines zijn vertegenwoordigd.”

“Het valt wel op dat er heel wat jongere vrouwen tussen zitten. Binnen het traditionele volwassenvrijwilligerswerk zijn die niet zo talrijk. Vaak wordt gezegd dat jongeren geen tijd of interesse hebben, maar het tegendeel is bewezen. Ze stellen zich wel kandidaat voor ‘Genk helpt’.”

Hond uitlaten 

Op het platform kan je kiezen tussen verschillende diensten. De populairste taak: huisdieren uitlaten. Maar liefst 123 mensen hebben zich daarvoor aangemeld. Zo’n 112 vrijwilligers bieden aan om naar de apotheek te gaan en 103 personen stellen voor om boodschappen te doen. 

Ook telefoongesprekken voeren, brieven schrijven, mondmaskers naaien, tekeningen maken, boeken in de bib afhalen en naar de post gaan zijn taken waarvoor mensen zich kunnen opgeven.

Dankbaarheid

“We hebben ondertussen al 80 hulpvragen opgelost door een match te maken tussen de hulpvrager en de vrijwilligers”, zegt Nagels. “We hebben ook al veel positieve reacties gekregen van mensen die zeggen dat ze snel en goed geholpen zijn.”

“We voelen aan dat er veel dankbaarheid is, maar ook een gevoel van nood te hebben aan laagdrempelige sociale contacten. Zo bekende een oudere vrouw aan één van onze hulpaanbieders dat ze veel heeft gehad aan het telefoongesprek dat ze hebben gevoerd. Zij zullen nu op regelmatige basis met elkaar bellen.”