Limburgse Plan-Trekkers steken de koppen bij elkaar om gezinnen in nood te helpen: “Samen gaan we op zoek naar oplossingen”

De Plan-Trekkers kwamen dinsdag samen om hun werking te bespreken.
OCWM Genk De Plan-Trekkers kwamen dinsdag samen om hun werking te bespreken.
De jeugdhulporganisaties en jeugddiensten in Limburg slaan de handen in elkaar onder de naam de ‘Plan-Trekkers’. Gezinnen in nood of jongeren met problemen kunnen bij hen terecht. Dinsdag kwamen de Plan-Trekkers samen om hun werking te bespreken en beter op elkaar af te stemmen.

Kelly Luys is één van de Plan-Trekkers in Groep Genk en begeleidt zes gezinnen. “Ik ga een à twee keer per week langs bij een gezin, vooral om naar hen te luisteren”, vertelt ze. “Ik dring me niet op, ik laat de regie in handen van het gezin. Pas als ik merk dat ze er alleen niet uit geraken, neem ik over.”

Kelly is één van de twintig gezinsbegeleiders in regio Oost. De regio is onderverdeeld in Groep Genk en Groep Maasmechelen en beschikt naast begeleiders ook over vier eerstelijnspsychologen. 

Eén gezin, één plan

Eerder dit jaar werd in Vlaanderen een nieuw initiatief uitgerold, onder de naam ‘Eén gezin, één plan’. Het initiatief is gericht op gezinnen die geen uitweg meer zien of die met vragen en problemen zitten. Elke Vlaamse regio kreeg één miljoen euro van de Vlaamse overheid om minimaal 200 extra gezinnen te kunnen begeleiden. 

“We zetten in op verschillende levensdomeinen en gaan aan de slag met de vragen waar ze mee zitten”, vertelt Kelly. “Als Plan-Trekker gaan we steeds uit van de kracht van het gezin en gaan we samen met hen op zoek naar waar het gezin zich goed bij voelt. We vragen ook altijd om de hulp van hun netwerk in te roepen: vrienden, familie, schoolkameraden ... Samen gaan we op zoek naar oplossingen, zodat ze daarna weer verder kunnen.” 

Na een traject van zes maanden moet het gezin of de jongere weer op eigen benen kunnen staan, maar de hulp van de Plan-Trekkers en het netwerk blijft beschikbaar.

Meer informatie over de Plan-Trekkers vind je op www.plan-trekkers.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.