Limburgs bedrijf ontwikkelt bordspel tegen stress

Enkele medewerksters van Deusjevoo bij het spelbord van 'Mens stoor me niet'.
Borgerhoff Enkele medewerksters van Deusjevoo bij het spelbord van 'Mens stoor me niet'.
Staand werken aan een pc, op een bal zitten aan een bureau, stoelmassages, accupunctuur en rode lampen om niet gestoord te worden... Deusjevoo, een bedrijf dat decors voor tv-programma's en beurzen ontwerpt en maakt, doet het vandaag al voor het welbevinden van de medewerkers en om stress op de wrkvloer tegen te gaan. Nu gooit het bedrijf het over een andere boeg.

"Nu pakken we de bron van de stress aan", vertelt CEO Jo Peters. "We verbieden stoorzenders op het werk. Veel tijd, creativiteit en productiviteit gaan verloren omdat een medewerker zijn collega geregeld onderbreekt met een vraag, hoe goedbedoeld dat ook mag zijn."


Om het personeel mee te krijgen bedacht Deusjevoo het bordspel Mens stoor me niet. "We starten met een experiment dat veertien dagen loopt", verduidelijkt Peters. "Aan de hand van het bord geraken medewekers voor- of achteruit op het af te leggen parcours. Stoort iemand een collega, dan gaat hij een plaats achteruit op het bord. Slaagt iemand erin om aan de verleiding van trillende smartphones te weerstaan, dan zet hij een stap vooruit richting prijzenpakket."

CEO Jo Peeters.
Borgerhoff CEO Jo Peeters.

Verliezer bakt taart

Wie het spel wint krijgt een gratis kuur in een welnesscentrum, de verliezer bakt een taart voor z'n collega's. Ze kunnen nog altijd vragen stellen aan anderen op de werkvloer. "Alleen, het kan voortaan enkel tijdens drie vragenuurtjes", aldus Jo Peters. "Als we in meeting gaan dan gaan de gsm's uit. Ze worden in een box gelegd. Straks bekijken we de mails ook op vastgelegde momenten door de dag."


En de aanpak levert resultaten op, zo blijkt. "Geregeld kwam een collega me op de schouder tikken met de vraag of ik een minuutje had om naar hem of haar te luisteren. Op zich niks mis mee. Alleen, bij momenten werkte het storend, ik kon me minder op m'n taken concentreren", bekent Sofie Derwael (28), intererieur-architect bij Deusjevoo.


"Nu voel ik al meer respect voor elkaars werktijd. Ik wordt meer met rust gelaten en kom nu met een meer voldaan gevoel naar het werk." Ook Jo Peters voelt al de verandering. "We werken efficiënter en de creativiteit krijgt een boost", besluit hij. (LXB)