KRC Genk lanceert plan met tien héél concrete acties tegen kinderarmoede

“We laten hen niet in de kou staan, we nemen onze verantwoordelijkheid op”

10 projecten vanuit KRC Genk rond kinderarmoede. 
Vlnr : Marc Hardy, Peter Croonen, Erik Gerits, Piet Stockmans en Schepen Ria Grondelaers aan het werk van Piet Stockmans.
Karolien Coenen 10 projecten vanuit KRC Genk rond kinderarmoede. Vlnr : Marc Hardy, Peter Croonen, Erik Gerits, Piet Stockmans en Schepen Ria Grondelaers aan het werk van Piet Stockmans.
In Genk wordt een op de drie kinderen geboren in een kansarm gezin en dat laat ook voetbalclub KRC Genk niet onbewogen. De landskampioen lanceert daarom een ambitieus plan om kinderarmoede te bestrijden. Samen met enkele partners zal de club zo’n 300.000 euro besteden aan de problematiek. “Het zit in ons DNA om mensen te helpen”, zegt KRC Genk-voorzitter Peter Croonen.

Zaterdag en zondag organiseert Racing Genk haar fanweekend. De opbrengst van de verschillende activiteiten die er worden georganiseerd zal daarbij integraal naar het fonds tegen kinderarmoede gaan. Voor de komende drie voetbalseizoenen gaat de club nog eens stapje verder. Community manager van Racing Genk, Mark Hardy, werkte immers een plan met tien projecten uit dat moet helpen om kansarmoede bij kinderen nog meer terug te dringen. Een overzicht:

1. Een boektentas voor iedereen: Jaarlijks krijgen zo’n honderd kinderen uit kansarme gezinnen een gratis boekentas van KRC Genk. De boekentassen worden gegeven aan kinderen uit het eerste leerjaar van het lager en het middelbaar onderwijs in Genk.

2. Stadionklassen: kansarme kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar kunnen met hun klas een bezoek brengen aan het stadion van Racing Genk of enkele medewerkers van de PXL Hogeschool zullen - in naam van Racing Genk - langsgaan bij de school. Zij moeten er werk van maken om leerachterstand bij het vroegtijdig schoolverlaten weg te werken. Dat gebeurt met een speciale methode in een inspirerend leslokaal.

3. KRC Genk Materclass: Dit project is bedoeld voor leraren om hen te helpen bij het detecteren van armoede bij kinderen. Ook leren ze hoe ze moeten omgaan met armoede. Wat moeten ze doen als ze signalen tegenkomen die wijzen op armoede,...

4. Voetbal in de wijken: Kinderen uit kansarme gezinnen hebben niet de middelen om te voetballen. Eenmaal per week gaat KRC in een wijk een training geven aan kinderen. En via de kinderen worden ook de ouders bereikt en betrokken. Het hoogtepunt van voetbal in de wijken is de organisatie van de KRC Genk buurtvoetbalcup.

5. Een voetbaluitrusting voor iedereen: Racing Genk stelt een volledige voetbaluitrusting gratis ter beschikking aan kinderen in kansarmoede.

6. De welzijnscup: Een al bestaand initiatief waarbij ploegen met minderjarigen die in aanraking komen met het gerecht tegen elkaar voetballen. De welzijnscup wordt nu uitgebreid met ploegen die uit kansarme kinderen bestaan.

7. Verjaardagsfeestjes: Het meest pijnlijke en oneerlijke moment voor kinderen is dat ze als gevolg van kansarmoede geen cadeautje of feestje krijgen tijdens hun verjaardag. Elke maand kunnen twee kinderen van tien jaar op KRC Genk met vriendjes hun verjaardag komen vieren. 12-jarigen mogen met tien vriendjes voor hun verjaardag gratis naar een match van Racing Genk.

8. De warmste maand: Vorig jaar hebben KRC Genk de supporters in november en december welgeteld 35.000 kilo rijst, bloem, suiker en anders basisproducten ingezameld. Achteraf werden die bezorgd aan kansarme gezinnen. Deze actie wordt herhaald.

9. Tewerkstellingsproject: KRC, de stad Genk en de bedrijven die een loge hebben in het stadion van de voetbalclub slaan de handen in elkaar om kansarme jongeren van 18 jaar en ouder een traject te laten volgen, waardoor ze meer kansen hebben op werk. Hierbij is het de bedoeling om jaarlijks dertig personen aan een baan te helpen.

10. Een thuiswedstrijd voor iedereen: Vanuit KRC is een brief naar de OCMW’s van de 43 Limburgse gemeenten vertrokken met de vraag om mensen met een leeflooon en hun kinderen de kans te geven om gratis een thuismatch van Racing bij te wonen.  

Het werk van Piet Stockmans aan de muur van KRC Genk.
Karolien Coenen Het werk van Piet Stockmans aan de muur van KRC Genk.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.