Kortfilm ‘BROODNODIG’ van populaire regisseur uit Genk eindelijk online

De première van Broodnoodig in de Euroscoop. Luc Vandeweyer en schepen Erhan Yilmaz (beide hoofdsponsors), minister Jo Vandeurzen, Ayby Cetin en burgemeester Wim Dries.
AC De première van Broodnoodig in de Euroscoop. Luc Vandeweyer en schepen Erhan Yilmaz (beide hoofdsponsors), minister Jo Vandeurzen, Ayby Cetin en burgemeester Wim Dries.
BROODNODIG, de kortfilm van Genkse regisseur Ayby Cetin, verschijnt na lang wachten eindelijk op het net. Het veelbesproken verhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten uit de wijken van Genk, is vanaf vrijdag 8 november te bekijken op YouTube. “Nu de film voor iedereen toegankelijk wordt, hoop ik dat iedereen ‘de lage middenklasse’ in Genk beter leert kennen. Veel Genkenaren hebben geen idee wat er zich afspeelt in bepaalde wijken", zegt de jonge filmmaker.

Maar Ayby verspreidt met zijn film ook een boodschap naar andere jongens uit zijn thuisomgeving. “Ik groeide op in Waterschei en zag veel leeftijdsgenoten criminele paden inslaan”, vervolgt de regisseur. “Sommigen voor de kick en andere omdat ze zich genoodzaakt voelden. Met mijn film wilde ik duidelijk maken dat je altijd een keuze hebt.” Het 25-jarige talent wordt dan ook door steeds meer mensen naar voren geschoven als rolmodel. “Maar ik zie mezelf niet zo", lacht Ayby. “Al inspireer ik de jeugd natuurlijk maar al te graag om tegen de stroom in te gaan en zich op kunst toe te leggen.” 

Louis Talpe

Naast kleppers als Louis Talpe en Dorien De Clippel strikte Ayby getalenteerde acteurs die voeling hebben met de leefwereld van Genkse jongeren en het plaatselijke dialect. “Bij het schrijven het script heb ik mij laten leiden door de liefde voor mijn stad en alles wat Genk gevormd heeft: van de citétaal en de multiculturele wijken, tot de ambitie die jongeren hebben om hun doel, hoe goed of slecht dan ook, te bereiken.”

‘Beeld-ADHD’

De filmpremière in maart kon op veel belangstelling, media-aandacht en lovende feedback rekenen. “Maar de filmfestivals waren kritischer”, zegt Ayby. “Ik stuurde BROODNODIG op naar Leuven Kort, Lift-Off Pinewood Studios en Brussels Indy Film Fest. Festivalfilms worden gewoonlijk trager en braver gemonteerd, wat bij BROODNODIG niet het geval is. Maar ik sta helemaal achter mijn eigen stijl. Soms zeg ik al grappend dat ik lijd aan ‘beeld-ADHD’: ik ben nu eenmaal gek op dynamiek, beweging, contrast en kleur.”

Liefhebbers van de kleurrijke en dynamische ‘Aby-Style’ kunnen zich weldra aan nieuw werk verwachten. “Ik ben inderdaad bezig met een nieuwe project, maar kan er verder nog niets over verklappen",  aldus de Genkenaar.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.