Klooster Termien gaat deze week tegen de grond

De kerk en het klooster van Termien.
Borgerhoff De kerk en het klooster van Termien.
Meer dan vijf jaar nadat de laatste paters dominicanen hun klooster verlieten, breekt er deze week een nieuw tijdperk aan in Termien. De afbraakwerken gaan officieel van start en het klooster gaat tegen de vlakte. In de plaats van het oude klooster komen er 36 nieuwe sociale woongelegenheden.

In 2015 kocht Nieuw Dak het klooster aan de Rozenkranslaan, een gebouw zonder beschermd statuut. Uit een studie die de sociale woonmaatschappij liet maken, bleek dat de prijs voor renovatie van het klooster ongeveer 20 procent hoger zou liggen dan die van een nieuwbouwproject. Toch zal de nieuwbouw worden gerealiseerd met respect voor de structuur en de geschiedenis van het klooster. Zo blijft de vierkante vorm met een groen binnenplein behouden in de nieuwe plannen. Ook de graven van de paters blijven deel uitmaken van de site.

Werken duren 2 jaar

Begin deze maand startte een firma al met de voorbereiding van de omgevingswerken. Nieuw Dak zal hier 36 sociale woongelegenheden realiseren, waarvan 24 appartementen, 10 huizen en 2 duplexen. Het merendeel van de appartementen is voorzien voor senioren ouder dan 65 jaar. 15 appartementen zijn rolstoeltoegankelijk. De werken zullen ongeveer twee jaar duren.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk Vermaelen

    Zo zie je maar. God en godsdienst hebben geen plaats meer in de maatschappij. Geen kat die ernaar kraait. Gewoon. En cdv die Genk al 60 jaar bestuurt.