Kerkhofbezoekers vinden troost in muziek en poëzie

Anthe Huybrechts brengt enkele songs die door merg en been gaan.
Foto Van Galen Anthe Huybrechts brengt enkele songs die door merg en been gaan.
Op zeven Limburgse kerkhoven konden mensen gisteren dankzij het project Reveil troost vinden in muziek en poëzie, terwijl ze een bezoek brachten aan het graf van een dierbare overledene.

Op het kerkhof in het centrum van Genk traden enkele zangers en muzikanten op, terwijl een dichter er serene teksten bracht. "Het zijn sombere dagen", leggen Kim Telefrafo en Mariam Nazaryan van Reveil uit. "Maar met muziek en gedichten brengen we iets extra: hoop, liefde en verlichting. We brengen mensen samen." Zo kroop Anthe Huybrechts uit Bilzen achter de piano. De studente aan de PXL-hogeschool Music bracht drie songs die door merg en been gingen. Heel wat bezoekers namen graag de tijd om even bij die nummers stil te staan. "Ik wil mensen raken en doen nadenken over het leven", aldus Anthe. "Maar er zit ook vreugde in mijn songs. De teksten brengen warmte voor mensen die hun dierbare overledenen komen groeten."


Joost Stockx, die als woordkunstenaar Jee Kast door het leven gaat, droeg gedichten voor die vol melancholie zaten. Maar ook hij bracht finaal één belangrijke boodschap: pluk de dag. (LXB)