Joris Gijsen maakt docu over ‘kippenkunstenaar’ Koen Vanmechelen uit Sint-Truiden

Koen Vamechelen.
Mine Dalemans Koen Vamechelen.
Zwartberg speelt zondag de hoofdrol in de televisiepremière van ‘Wild Gene’, een documentaire over Koen Vanmechelen. Documentairemaker Joris Gijsen zat de kippenkunstenaar zes jaar lang op de hielen.

‘De kip terug naar Cuba brengen’, dat was het oorspronkelijke idee. “Maar toen opperde Koen iets over een plek waarin alle elementen - van het ei tot de kip en van diversiteit tot wetenschap - samengebracht zouden worden: Labiomista, een totaalkunstwerk in de voormalige zoo van Zwartberg. Een beter scenario viel haast niet te bedenken”, vertelt Gijsen. “Door het feit dat Koen een kip tot kunstwerk kon verheffen, was ik meteen in de ban van zijn werk.”

Van Genk tot Cuba

Het resultaat is een zeventig minuten durende documentaire. Gijsen vergezelde Koen van Genk tot in Havana, van Londen tot in Venetië en van Tanzania tot in Zimbabwe. De beelden worden aangevuld met uniek archiefmateriaal over Vanmechelens zoektocht naar de oorspronkelijke kip.

De documentaire is te zien op zondag 27 oktober om 22.05 uur op Canvas.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.