Jaren een rusthuis, vandaag een modern
Sociaal Huis op welzijnscampus Portavida

“Een aangename werkplek met tal van zorgorganisaties”

Opening sociaal huis in Genk, the place to be voor Genkenaren met hulp- en zorgvragen.
Mine Dalemans Opening sociaal huis in Genk, the place to be voor Genkenaren met hulp- en zorgvragen.
Tot 2012 deed het gebouw dienst als rusthuis Heiderust waar zwaar zorgbehoevende senioren verbleven. Vanaf vandaag is in het gebouw dat vandaag werd geopend het Sociaal Huis dat op Portavida of de welzijnscampus van de stad Genk is gehuisvest. Het gebouw van vroeger is echt niet meer te herkennen. Het ziet er héél nieuw uit. Dat komt door een grondige renovatie. Héél het immense gebouw werd van onder tot boven, van binnen en aan de buitenkant helemaal gestript. Welgeteld 100 medewerkers van het OCMW komen er te werken. Bovendien gaan er nog goed 30 mensen van andere sociale organisaties aan de slag. Aan de realisatie van het Sociaal Huis hangt een prijskaartje van 12,6 miljoen euro vast. “Hier kunnen Genkenaren terecht met hun vragen en problemen”, vertelt de schepen van sociaal welzijn Ria Grondelaers. Samen met Vlaams minister van volksgezondheid, welzijn en gezin Jo vandeurzen en burgemeester Wim Dries nam ze de honneurs waar om het Sociaal Huis in te huldigen.

Hulp en zorg

“Vanuit het sociaal huis dat nu op loopafstand van het centrum ligt en goed bereikbaar is, worden verschillende hulp- en zorgtrajecten opgestart ”, vult de schepen aan.” Het is geen toeval dat het Sociaal Huis zich op Portavida (lees, de Poort van het leven) bevindt. Op de welzijnscampus zijn heel wat sociale organisaties - samen geven ze werk aan zo’n 600 mensen - actief op vlak van zorg en welzijn. Ze delen hun expertise. Het samenwerken heeft nog een ander voordeel: een betere dienst- en hulpverlening voor de Genkenaar! Naast de diensten van het Sociaal Huis (lOCMW) herbergt het gebouw nog andere organisaties: een strijkwinkel, dagactiviteitencentrum De Start voor personen met een beperking, een armoede-organisatie en een vestiging van het Fietspunt!

De werkomgeving

Extra aandacht bij de inrichting gaat naar het aangenaam maken van de werkplekken. “We introduceren een nieuwe vorm van werken”, aldus Ria Grondelaers. “Zo voorzien we een stille werkplek plus een inspirerende ruimte om te brainstormen. Leuk detail: de zalen dragen namen van wijken in Genk. Je kan hier vergaderen in Driehoeven, Bokrijk, Termien of Bret. De nieuwe infrastructuur wordt gedeeld met andere organisaties die actief zijn in het Sociaal Huis: kleedkamers met lockers, douches, de polyvalente ruimte en de vergaderlokalen.” Ook de buitenkant kreeg een grondige facelift. Grote raampartijen, lichtgekleurde gevels. “Het is een eigentijdse interpretatie van een gebouw dat dateert van voor de jaren ‘60 van vorige eeuw”, laat Ria Grondelaers horen. Het gebouw is helemaal mee met de huidige tendenzen en normen op vlak van een zuinig energieverbruik, beveiliging en beheer.” Zondag 28 april zet het Sociaal Huis de deuren open voor het grote publiek. Meer info op www.genk.be/portavida.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.