Invulling leegstand met stadsfabriekjes

"Boost Bar" van Ingrid Nolens.
Foto Coenen "Boost Bar" van Ingrid Nolens.
Drie stadsfabriekjes hebben gisteren hun deuren geopend. Het brengt het aantal op vijf sinds de stad anderhalf jaar geleden de formule lanceerde die jonge ondernemers de kans geeft een eigen zaak op te starten.

Met de fabriekjes beoogt de stad een dubbel doel. "We geven startende ondernemers een duw in de rug, niet enkel financieel maar ook helpen we hen bij de opstart van hun eigen winkel", legt schepen van Werk Angelo Bruno uit. "Verder pakken we de leegstand aan in het kernwinkelgebied van de stad."


"100 mensen namen al contact op met ons en informeerden naar de fabriekjes", vult hij aan. "Met 40 van hen zijn we conrete gesprekken begonnen. We zoeken samen naar een geschikte locatie. We geven raad bij het opstellen van een financieel plan." De stad ondersteunt de starters met 20.000 euro. Hiermee kunnen ze een tot twee jaar huur aan de eigenaars van de panden betalen. "Zonder die steun durfde ik de stap naar een eigen zaak nog niet te zetten", getuigt Jill Lenaerts (25) van Goudskool, een van de drie fabriekjes die gisteren zijn opengegaan. Ze maakt eigen ontwerpen van juwelen. Jasmin Aendekerk start met Print City, een winkel waar textiel bedrukt wordt. Ingrid Nolens sluit de rij met Boost Bar waar je gezonde smoothies, shakes en bowls van vers fruit kan proeven. Een stadsfabriekje, meer bepaald Naaistime, moest de deuren van haar zaak noodgedwongen sluiten. Door de heraanleg van de Molenstraat, waar haar shop lag, liep de passage terug en kreeg ze minder klanten dan vereist om rendabel te zijn over de vloer. Ze is terug naar Hasselt verhuisd. (LXB)