In schoen van demente ouderen in Genk zit een chip: “Het is de bedoeling om hen meer te laten bewegen en extra beleving aan te bieden”

Mine Dalemans
Bij Toermalien, een megawoon- en zorgcentrum op Portavida of de welzijnscampus in Genk, loopt een experiment dat exclusief bestemd is voor ouderen met dementie. Studenten verpleegkunde en collega’s uit de richting ICT en elektronica aan de UCLL-hogeschool in Hasselt hebben een chip ontwikkeld. “Die wordt in de schoen van de bejaarde met dementie aangebracht”, zegt Ingrid Dreessen, directrice van Zorgbedrijf Ouderenzorg dat beheerder is van de woon- en zorgcentra Toermalien en Mandana in Genk.

Met de chip - een gps-tracker - kan de persoon met dementie getraceerd worden als hij verloren loopt in het zorgcentrum, niet voor als hij om één of andere reden Tourmalien verlaat en spoorloos is. “Maar in de chip stoppen we ook informatie met foto’s, filmpjes en de favoriete muziek van de persoon met dementie. Het is materiaal dat met toestemming van de familie voor het experiment aan Toermalien wordt bezorgd. Het gaat om gepersonaliseerde informatie die ook op een wandelparcours in Toermalien aan enkele kiosken met ingebouwde schermen wordt getoond.” 

Zintuigen prikkelen

Het gps-systeem werd al getest bij een bewoner met dementie. Met een positief resultaat, zo blijkt. “We lieten een bewoonster op een scherm foto’s zien van haar trouwpartij, nu 50 jaar geleden”, vult Ingrid Dreessen aan.“Ze begon spontaan te lachen, en ze babbelde ronduit over haar huwelijk.” 

Het is de bedoeling om de chip volgend jaar uit te proberen in één woongroep waar 15 bejaarden met dementie verblijven. “Hun leefwereld beperkt zich veelal tot de woongroep”, zegt Ingrid Dreessen.  “We willen hen met de chip uit de woongroep halen. Vooral is het bedoeling om hen meer te laten bewegen en hen extra beleving aan te bieden. Zo verbeteren we de levenskwaliteit van de bewoners die geconfronteerd worden met dementie. Op het wandelparcours (een gang van 30 meter, red.) worden hun hersenen geprikkeld, en dus ook hun zintuigen. Ze kunnen er van alles beleven: luisteren naar hun favoriete deuntjes, foto’s van vroeger bekijken, kralen verschuiven, voelen aan pompons of tokkelen op de snaren van een harp die in de gang wordt aangebracht.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.