In Mirazur, het beste restaurant van de
wereld, eten gasten op Genker borden

Piet Stockmans samen met zijn dochter Widukind en schoonzoon Frank Claesens bij de collectie “Dauw”. Dat thema komt terug in de borden die bestemd zijn voor Mirazur, het beste restaurant van de wereld.
Karolien Coenen Piet Stockmans samen met zijn dochter Widukind en schoonzoon Frank Claesens bij de collectie “Dauw”. Dat thema komt terug in de borden die bestemd zijn voor Mirazur, het beste restaurant van de wereld.
Mirazur aan de Côte d’ Azur werd deze week uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld. De mensen die er over de vloer komen, krijgen de culinaire parels van sterrenchef en uitbater Mauro Colagreco op porseleinen borden van Limburgse makelij geserveerd. Ze zijn ontworpen, gebakken en afgewerkt  bij Studio Piet Stockmans dat huist in één van de gebouwen van de vroegere mijn van Winterslag. Vandaag is de site omgevormd tot de culturele, educatieve, economische, creatieve en toeristische hotspot C Mine. “November vorig jaar bestelde hij al 300 stuks, en nu wil hij bijkomend nog eens 70 stukken servies bij ons laten maken”, legt Widukind Stockmans (48), zakenvrouw en dochter van de wereldwijd bekende kunstenaar Piet Stockmans (78), uit. Hij en z’n schoonzoon Frank Claesens (47) bedenken en ontwerpen de creaties.

Bekend

 Piet Stockmans (78) is wereldwijd bekend voor het Stockmans Blauw. Naast wit is een bijzonder soort blauw dominant in z’n werk. Het is z’n handelsmerk waarmee hij naam maakt bij topchefs van restaurants uit héél de wereld die een tot drie sterren hebben. Ook z’n schoonzoon Frank Claesens is al 20 jaar als ontwerper bezig bij Studio Stockmans.  Voor Mirazur heeft hij z’n Dauw-collectie in de borden verwerkt. “Ik heb me laten inspireren door de natuur en de zee die in de nabijheid van Mirazur ligt”, laat hij horen. “Zo zie je op de borden druppels van de dauw weergegeven.”

Sterrenrestaurants

Veertien jaar geleden nam sterrenchef Alain Ducasse uit Parijs contact op met Piet Stockmans. “Hij had in het Modern Musuem of Art in New York porseleinen servies van ons gezien”, herinnert zich Widukind. De trein was vertrokken. “Hij was zo gecharmeerd dat hij 3600 dessertborden bestelde.” Na hem volgden nog andere culinaire meesters van toprestaurants:  Osteria Franciscana uit Modena in Italië, Odette uit Singapore, Schauenstein in Zwiterland maar ook Hof van Cleve van Peter Goossens en Oude Sluis van Sergio Herman. “De chefs zijn best veeleisend maar de contacten verlopen vlot”, stelt Widukind. “Wat opvalt is dat ze zich voor het bedenken van hun gerechten laten inspireren door onze borden.”

Bij Mirazur, dat deze week is uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld, eten de gasten van borden die ontworpen en gemaakt zijn bij Studio Piet Stockmans in Genk.
Karolien Coenen Bij Mirazur, dat deze week is uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld, eten de gasten van borden die ontworpen en gemaakt zijn bij Studio Piet Stockmans in Genk.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ed Leviud

    Toen wij trouwden in Genk ook zo’n prul van de schepen gekregen. Nog nooit van Stockmans gehoord. Ze hadden beter een rol vuilniszakken cadeau gedaan. Daar hadden we tenminste wat aan.