Huis te klein voor gadgets 007

SUPERFAN IVO HENDRIKX (59) VERHUIST OMDAT WONING TE KLEIN IS VOOR BONDVERZAMELING

Ivo Hendrikx in een van de twee kamers in zijn huis die hij heeft volgestouwd met Bond-gadgets.
Mine Dalemans Ivo Hendrikx in een van de twee kamers in zijn huis die hij heeft volgestouwd met Bond-gadgets.
Wereldwijd kijken miljoenen fans van James Bond reikhalzend uit naar de 24ste 007-film. Ivo Hendrikx (59), een jong gepensioneerd leraar uit Genk, kan zolang niet meer wachten. Hij gaat zondag al de nieuwe Bondprent in première bekijken in Brussel. Hij verzamelde in de loop der jaren bovendien zoveel Bondgadgets dat hij tegen eind dit jaar moet verhuizen.

Ivo Hendrikx is fan van James Bond hors categorie. Al 25 jaar is hij een verwoed verzamelaar van alles wat met James Bond te maken heeft. Zijn huis ademt Bond. "Op 2.000 exemplaren na kan ik niet zeggen hoeveel stukken m'n collectie telt", vertelt hij.

Van deze Citroën 2 pk, die voorkomt in de Bondfilm For Your Eyes Only, werden slechts 500 exemplaren gemaakt. Ivo heeft er uiteraard eentje, met kogelgaten en al.
Mine Dalemans Van deze Citroën 2 pk, die voorkomt in de Bondfilm For Your Eyes Only, werden slechts 500 exemplaren gemaakt. Ivo heeft er uiteraard eentje, met kogelgaten en al.

Kamers vol

In de gang, langs de trap en op de overloop hangen ingekaderde en gesigneerde foto's van de diva's die schitterden aan de zijde van Sean Connery, Roger Moore en Daniel Craig. Die laatste kruipt opnieuw in de huid van 007 in de nieuwe Bondprent Spectre. Op de bovenverdieping puilen twee kamers letterlijk uit van de honderden auto's op schaal waar 007 mee reed in de films. Ook staat een veeldvoud van andere gadgets in kasten, rekken, doosjes of achter glas. Enkele pronkstukken uit z'n collectie krijgen een bijzondere plek in de woonkamer ten huize Hendrikx. Het verhaal achter de hebbedingen is even boeiend als de prullaria zelf. Midden in de living staat een Aston Martin DB5 op schaal te blinken. Het was de wagen van Bond in de films Goldfinger en Thunderball. "Het duurde drie jaar voor ik alle onderdelen had om de wagen te monteren", bekent hij. "Vanuit Engeland werd om de veertien dagen een stuk(je) van de Aston Martin opgestuurd. Toen we alle stukken hadden, staken we met drie de wagen in een dag in elkaar. Hij is uitgerust met een kogelschild, er zitten machinegeweren en een schietstoel ingebouwd."

Goldfinger

Een orginele Aston Martin DB5om zelf mee te rijden, zit nog niet in z'n collectie. Toch scheelde het weinig of hij mocht zich alsnog een fiere eigenaar van een Aston Martin noemen. "Toen Casino Royale, de eerste bondfilm met Daniel Craig, uitkwam, stond op eBay een DB5 te koop. Voor minder dan 30.000 euro kon je hem aanschaffen. In werkelijkheid was hij tien keer meer waard. Ik heb hem niet gekocht. Daar heb ik nog altijd spijt van."

Mine Dalemans

BMW ZR 007

Ivo is wel de trotse bezitter van een ZR 007, een BMW-cabrio die gebruikt werd in de bondfilm Golden Eye. "Er zijn maar 97 exclusieve exemplaren van gemaakt. In heel Europa zijn er slechts twee mensen die zo'n wagen hebben. Ik ben er een van." Maar hoe kom je nu aan zo'n Z3 007? "Eerst stond hij in de showroom van een BMW-dealer uit Las Vegas. Een Antwerpse dealer nam hem over. Hij verpatste op zijn beurt de auto aan een dame. Na een tijdje had ze er zelf geen plaats meer voor en deed hem weg. Dat kwam de Belgische Bondclub te weten. Ze tipte me dat de wagen te koop stond. Ik ben meteen in m'n auto (Ivo gebruikt voor de dageijkse verplaatsingen een auto met nummerplaat IVO 007, z'n vrouw rijdt rond met 007 IVO) gestapt, snelde er naartoe en ik kocht hem." Naar aanleiding van 50 jaar Goldfinger trok hij met z'n vrouw Christine in z'n ZR 007 naar Zwisterland. "Op de tweedaagse reden we langs locaties die de set vormden voor de bondfilm", aldus Ivo.

De tweede bolide die Hendrikx in zijn bezit heeft, is de speciale BMW Z3 007 , die werd gebruikt in de Bondprent Golden Eye, met Pierce Brosnan (volgende beeld).
Mine Dalemans De tweede bolide die Hendrikx in zijn bezit heeft, is de speciale BMW Z3 007 , die werd gebruikt in de Bondprent Golden Eye, met Pierce Brosnan (volgende beeld).

Kogelgaten

Ivo's vrouw zal in maart volgend jaar een tweede bondwagen afhalen. Het gaat om een 2pk 007 die opgevoerd werd in de bondfilm For Your Eyes Only met Roger Moore als James Bond. "Citroën liet er 500 van de band rollen, en ze zijn doorzeefd met kogelgaten zoals in de film", weet Ivo te vertellen. "Ik was er lang naar op zoek. Tot ik hem bij onze zuiderburen vond. Toen ik er naartoe reed, bleek dat hij de auto al had toegezegd aan iemand anders. Ik was er niet goed van. Uiteindelijk heb ik hem alsnog kunnen kopen." In zijn collectie thuis staat een flipperkast met lichtbeelden en attributen van James Bond uit Golden Eye, een echte blikvanger. Wat verderop in de woonkamer blinkt een verguld pistool onder een glazen stolp. "Het is een remake van het wapen waarmee Bond schoot in The Man With The Golden Gun', stelt Hendrikx. Een ander hebbeding is de witte lasergun, het ruimtegeweer dat Roger Moore gebruikte in Moon Raker.

Kos

Het concept

"Alle films - met uitzondering van Spectre - heb ik op dvd, video en laserdisc", laat Hendrikx weten. De collectie puilt eveneens uit van de geweren en pistolen uit bondfilms. Rekken staan vol met lp's bondmuziek. Tientallen filmposters liggen er opgerold. Er zitten gezelsschapsspelen tussen, horloges en drankbussen. De lijst gadgets is te lang om op te noemen.


"Begin jaren '90 van vorige eeuw kocht ik een miniatuur Aston Martin DB5. Het was het eerste stuk van de collectie. En zo kwam ik in de ban van James Bond. Mijn verzameling is bijlange niet compleet. Ik jaag niet kost wat kost op het zoveelste stuk. Als het me te veel kost, pas ik." Hendrikx is niet zozeer geboeid door de bondacteurs, ook al heeft hij er twee in levende lijve ontmoet: Roger Moore en George Lazenby. "Wat me intrigeert, is het concept Bond", vertrouwt hij ons toe. "Een bondfilm heeft alles: actie, spanning, mooie vrouwen en het verhaal spreekt telkens tot de verbeelding. Elke film is aangepast aan het tijdskader. Spectre zou een stijlbreuk zijn ten opzichte van alle andere bondfilms. Ik ben benieuwd!"

De miniatuurversie van de Aston Martin DB5, die Ivo stukje bij beetje in elkaar zette.
Mine Dalemans De miniatuurversie van de Aston Martin DB5, die Ivo stukje bij beetje in elkaar zette.
Hendrikx heeft ook tekeningen hangen, die bij de scripts werden gemaakt.
Mine Dalemans Hendrikx heeft ook tekeningen hangen, die bij de scripts werden gemaakt.