Handel in namaak via Facebook levert drie vrouwen 270.000 euro op

Themabeeld.
BELGA Themabeeld.
Een vrouw uit Genk (31) en twee handlangsters uit Turkije en Antwerpen zijn door de strafrechtbank veroordeeld omdat ze namaakmerkkledij, -handtassen, -brillen en -riemen invoerden vanuit Turkije en in België verkochten. De handel bracht op vier jaar tijd 270.000 euro op.

Het handeltje van de dames kwam aan het licht nadat de Belgische Associatie Anti-Namaak verschillende Facebookprofielen had ontdekt waarop de namaakgoederen van gekende merken aan zeer lage prijzen werden verkocht. De artikelen werden door S.K. (27) vanuit Turkije verstuurd. Uit het bankonderzoek bleek dat er heel wat geldbedragen naar haar Turkse bankrekening werden overgemaakt. S.R. (31) uit Genk beheerde een van die Facebookprofielen. Het appartement van haar tante F. (72) uit Antwerpen werd gebruikt als opslagplaats voor de namaakartikelen. Tijdens een huiszoeking trof de politie daar 89 namaakhandtassen aan en diverse kledingstukken met nagemaakte modelabels.

Geen celstraf

Het gevoerde onderzoek wees daarna uit dat de dames tussen 2014 en 2018 op grote schaal namaakkleding hadden verkocht. Dat leverde hen ruim 270.000 euro winst op. Die som werd nu ten nadele van de drie beklaagden verbeurdverklaard. De in beslag genomen namaakkledij moet worden vernietigd.

Omdat het onderzoek op verschillende tijdstippen langere tijd stillag, oordeelde de strafrechtbank dat de redelijke termijn voor de strafvordering overschreden is. Daardoor kregen de drie beklaagden niet de gevorderde celstraffen tot een jaar, maar werd enkel een eenvoudige schuldverklaring uitgesproken.