Groot scherm voor match tegen Anderlecht wordt dubbel zo groot

Voor de wedstrijd nu donderdag worden opnieuw 7000 of meer supporters van Racing verwacht. Alleen, de stad neemt na een eigen evaluatie en na kennis genomen te hebben van de voorstellen van supporters extra maatregelen om het comfort, de veiligheid en zichtbaarheid van de fans op het stadsplein te verbeteren.
Tony Van Galen Voor de wedstrijd nu donderdag worden opnieuw 7000 of meer supporters van Racing verwacht. Alleen, de stad neemt na een eigen evaluatie en na kennis genomen te hebben van de voorstellen van supporters extra maatregelen om het comfort, de veiligheid en zichtbaarheid van de fans op het stadsplein te verbeteren.
De match tussen Racing Genk en Anderlecht van donderdag wordt op een veel groter en hoger scherm getoond dan vorige zondag. Het bestuur houdt zo rekening met de kritiek van supporters na de wedstrijd tegen Club Brugge.

Zo’n 7.000 supporters volgden vorige zondag op groot scherm het duel van Racing Genk tegen Club Brugge. “Ze gaven ons constructieve kritiek”, zegt schepen van Evenementen Toon Vandeurzen. “Ze gaven aan waar het met de organisatie beter kan, en als stad hebben we een eigen evaluatie gemaakt.”“We hoorden en zagen dat het scherm te laag was geplaatst zodat velen de match niet konden volgen zoals het hoort”, zegt de schepen. Voor de match tegen Anderlecht zal het scherm dus hoger komen te staan. “Op goed 4,5 meter van de grond. Het zal de zichtbaarheid sterk verbeteren. We installeren donderdag bovendien een dubbel zo groot scherm: 45 in plaats van 21 vierkante meter op zondag.”

Wildplassen

Zondag liepen bij de stad klachten binnen van wildplassers. Velen gingen voor, tijdens en na de uitzending van de match op het stadsplein plassen tegen de gevel van het stadhuis. Vijf personen werden betrapt. Ze moeten een GAS-boete betalen. “We hebben vastgesteld dat we te weinig toiletten hadden staan”, zegt de schepen. “Om het wildplassen tegen te gaan en meer mensen kans te geven om naar het toilet te gaan, plaatsen we drie WC-eilanden. Zondag was er maar één eiland.”

Extra aandacht donderdag gaat naar de veiligheid van de supporters op en rond het stadsplein. “We zorgen voor meer publieksruimte”, laat de schepen weten. “Zo verplaatsen we de vuilbakken, togen en units voor de verkoop van bonnen naar de randen van het stadsplein. Hierdoor zijn ze beter bereikbaar en vormen ze geen belemmering voor de zichtbaarheid van het scherm.”

Controles

“Verder gaan we op het plein meer zogenaamde crash barriers plaatsen. Dat doen we om te voorkomen dat mensen te dicht op elkaar gepakt zouden staan. De hekken zijn nodig om het drummen in de massa tegen te gaan. We hebben gemerkt dat een aantal supporters ondanks de waarschuwingen van de stad en politie toch glazen flessen, rookbommen en zelfs Bengaals vuurwerk bij zich hadden. Vanuit de stad, KRC Genk en de veiligheidsdiensten roepen we de fans op zulke zaken gewoon thuis te laten. Voetbal is een feest en enthousiast achter je ploeg staan is geweldig maar denk ook aan je eigen veiligheid en die van de mensen rondom je.” Politie en stewards, die waken over het veilig verloop van de avond, houden verscherpt toezicht. Ze gaan ook meer selectieve controles doen aan de toegangen tot het stadsplein.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.