Goederentrein rijdt drie everzwijnen dood

.
iStock .
In Genk heeft een goederentrein donderdagochtend drie everzwijnen aangereden. Ter plekke bleken twee beesten al overleden. Voor het derde dier dat nog leefde werden medewerkers van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek opgeroepen. “We hebben het levende everzwijn opgehaald en proberen te verzorgen. Zijn achterlijf was helemaal verlamd. Maar het was helaas een verloren strijd: het beest had zoveel pijn dat we hem moesten laten inslapen”, zeg Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum.

Voor het eerste paar everzwijnen kwam alle hulp te laat. “Hoewel de trein onbeschadigd bleef, was het wel een heftige botsing: de dieren werden in verschillende stukken gescheurd. Het derde everzwijn kon zijn achterpoten niet meer bewegen. Omdat hij zoveel pijn had en hij zich in het nauw gedreven voelde, liet hij zich niet gemakkelijk vangen. We konden helaas niks meer voor het dier doen en hebben hem uit zijn lijden verlost.”

Het lijkt wel dat er de laatste tijd meer berichten in het nieuws verschijnen over everzwijnen: van ongelukken tot overlast. “Dat het volop oogstseizoen is, zou daarvoor een mogelijke verklaring kunnen zijn”, zegt Thoelen. “Waar dieren zich vaak een hele zomer lang op bepaalde vlaktes en velden bevonden, moeten ze nu plaatsmaken voor oogstende en maaiende landbouwers. Ze verspreiden zich sneller en vaker en komen zo bijvoorbeeld terecht in woonwijken of in de buurt van wegen. In dit specifieke geval ging het wel over een spoorweg middenin everzwijnengebied.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MYRTHE PASS

  Ik lees hier de ene na de andere belachelijke reactie van MANNEN, die heel dieronvriendelijk zijn. Ik ben héél blij van toch iets positiefs uit dit hele verhaal te lezen. De dieren overleden op een gruwelijke wijze, maar toch voor het derde dier heeft het natuurhulpcentrum van Opglabeek de moeite gedaan om het dier te redden. Spijtig dat het everzwijn(tje) er te zwaar aan toe was en hij/zij niet meer gered kon worden. Zou het hier gaan om een ouderpaar en hun jong?

 • Johan Apatride

  En 100kg wildpaté!

 • Jan Van Balen

  Jan Van Balen Gelukkig is het een voorval met een trein (heeft altijd voorrang). Stel je voor dat je dit overkomt met je auto.Roekeloos everzwijnen gebied binnen rijden.

 • Jan Van Balen

  Jan Van Balen Berichtgeving van het hoogste niveau met de trein als dader.

 • Ronny Cuypers

  De trein was dus in fout. Hij reed door everzwijnengebied.