Genkenaren krijgen inspraak over uitbreiding autosnelweg

Illustratiebeeld van de afrit E314 in Herent.
Vertommen Illustratiebeeld van de afrit E314 in Herent.
Genkenaren mogen meebeslissen over de uitbreiding van de autosnelweg naar drie rijstroken. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) startte dit jaar een studie die de milieueffecten in kaart moet brengen bij het aanleggen van extra stroken op de E314 tussen Heusden-Zolder en Genk-Centrum. Ook in de aanpalende gemeentes Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Zonhoven worden infomarkten georganiseerd.

Het Agentschap Wegen en Verkeer legde dit voorjaar op de E314 in Heusden-Zolder een derde rijstrook aan over een lengte van 4,5 kilometer. Voor de toekomst zijn er ook intenties voor een vervolg van dat verhaal op de E314 tussen afrit 27 (Zolder-Terlaemen) en afrit 31 (Genk centrum), in een gefaseerd meerjarenproject. Daarvoor zal dan ook weer de brede middenberm worden benut, net als in Heusden-Zolder.

Milieueffecten

De zogenaamde project-MER-studie (milieueffectrapport) brengt nu de milieueffecten in kaart die een uitbreiding van de autosnelweg naar drie rijstroken met zich mee zou brengen, bijvoorbeeld op vlak van geluid, lucht- en waterkwaliteit. Het geeft ook aan hoe mogelijke negatieve milieueffecten kunnen worden vermeden, gemilderd, verholpen of gecompenseerd.

Hoewel dat niet procedureel verplicht is, wil AWV in een vroege fase van de studie nu horen wat er leeft bij de bewoners. Daarom worden infomarkten gehouden in de betrokken gemeenten. Tijdens de infomarkten leren bezoekers wat de opmaak van het project-MER betekent. Daarnaast kunnen ze met hun vragen, ideeën en bedenkingen in gesprek gaan met medewerkers van het studiebureau en AWV. Iedereen is van harte welkom.

De infomarkten zijn steeds doorlopend te bezoeken tussen 16 uur en 20 uur:

- Op maandag 23 september 2019: Buurthuis Eikenen Kolveren, Oudestraat 13 - Zonhoven

- Op woensdag 25 september 2019: C-mine (vergaderzaal 2) - Genk

- Op maandag 30 september 2019: Zaal Jogem, Ringlaan 50 - Heusden-Zolder

- Op woensdag 2 oktober 2019: Greenville - Houthalen-Helchteren
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.