Genkenaar richt ravage aan in gezinswoning na relatiebreuk: mazout over hele huis en alle leidingen doorgeknipt

G. stond terecht voor de strafrechtbank in Tongeren.
Mine Dalemans G. stond terecht voor de strafrechtbank in Tongeren.
Een 56-jarige man uit Genk riskeert 18 maanden cel omdat hij in 2016 zijn hele huis met mazout overgoot, wasverzachter en parfum rondstrooide en alle leidingen doorknipte. Hij deed dat uit woede, zijn vrouw wilde het huwelijk immers beëindigen. Het jaar daarvoor had de man ook al eens alles kort en klein geslagen met een bijl. 

Toen zijn vrouw op 29 oktober 2016 terugkeerde van een winkeluitstap met haar dochter, kon ze niet binnenrijden in de woning. G. had alle leidingen doorgeknipt, waardoor ook de garagepoort niet werkte. Samen met de politie stelde dochter L. even later de ravage vast die haar vader in het huis had aangericht. “Mevrouw is toen meteen met haar dochters vertrokken. De volledige inboedel was vernield, net als haar kledij. Ze had niets meer,” zei haar advocaat.

De man was in 2015 al eens veroordeeld voor het kort en klein slaan van de inboedel. “Toen had ik hem nog een kans gegeven,” zei zijn vrouw. “Ik heb snel moeten inzien dat hij zijn belofte om zich te laten begeleiden voor zijn depressie niet zou nakomen. Hij had zelfs geen afspraak gemaakt. Hij had ook voortdurend contact met andere vrouwen.” 

Intussen woont de vrouw met haar twee dochters in een huurwoning. “Hij valt me nog regelmatig lastig. Ik weet niet wat hij daarmee wil bereiken. In oktober 2018 heb ik nog klacht ingediend bij de politie omdat hij de banden van mijn auto voor mijn woning had lek gezet.” Volgens haar advocaat wordt ze nog steeds lastiggevallen. “Hij duikt overal op en blijft maar berichten sturen en telefoneren. Ook de dochters lijden eronder. Die twee meisjes zijn van de ene dag op de andere uit hun huis gezet.” 

Moeder en zus verloren

Volgens G. zelf escaleerde de situatie door een combinatie van feiten. Hij raakte na twintig jaar zijn vast werk bij Ford kwijt en sukkelde in een depressie. “In 2015 is mijn moeder overleden en tien maanden later pleegde mijn oudste zus zelfmoord,” beschreef de vijftiger. De strafrechter confronteerde G. met het feit dat hij zijn ex-vrouw bleef belagen, ook al werd hij al eens veroordeeld en kreeg hij een contactverbod opgelegd.

De verdediging probeerde de feiten te nuanceren. “Hij heeft twintig jaar lang mee voor de kinderen gezorgd en dan plots niets meer. Zonder enige vorm van uitleg. Ook niet over geld dat van de gemeenschappelijke rekening verdween. Hij moet zich rustig houden, maar zij legt voortdurend klachten neer. Mevrouw is ook niet de brave huisvrouw.” 

De raadsman vroeg een straf met uitstel.

Vonnis volgt op 25 maart.