Genkenaar die op tien agenten wil inrijden, veroordeeld tot acht jaar cel

Mine Dalemans
Genkenaar Ramazan G. (42) heeft acht jaar effectief gekregen, omdat hij op maar liefst tien agenten wilde inrijden in een poging te ontsnappen aan een alcoholcontrole in zijn stad. De veertiger moet ook in totaal 20.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

Ramazan G. wilde op 30 december 2017 ontsnappen aan een alcoholcontrole van de politiezone Carma op de Emiel Vandorenlaan in Genk. Hij kwam om 21.45 uur met een normale snelheid aangereden op de parking van de Sint-Martinusschool. Hij reed tot op korte afstand van de agent die seinde met een verkeerstoorts en gaf vervolgens gas. De agent kon nog net op tijd opzij springen en riep onmiddellijk de hulp in van zijn collega’s. G. probeerde daarna nog tweemaal om de agent omver te rijden. Twee agenten van de motorbrigade verleenden bijstand en sommeerden de veertiger om te stoppen, maar de bestuurder probeerde ook hen omver te rijden. De witte VW Golf vluchtte daarna met drie lek geschoten banden richting de Stalenstraat.

Dolle achtervolging

Het voertuig werd achtervolgd door verschillende agenten in wagens en op motorfietsen. G. werd herhaaldelijk ingehaald, maar wist telkens weer van de agenten weg te rijden. Eén agent plaatste zelfs zijn voertuig dwars over de weg om de veertiger te doen stoppen, maar in plaats daarvan ramde G. de dwars opgestelde Volvo V60. Ook nadat er schoten werden gelost en de agressieve bestuurder uiteindelijk tot stilstand werd gebracht, stelde hij zich weerspannig op. De agenten moesten gebruik maken van een wapenstok en pepperspray om G. te overmeesteren.

Erik Schellingen, de advocaat van de getroffen agenten, is tevreden met het vonnis.
Photo News Erik Schellingen, de advocaat van de getroffen agenten, is tevreden met het vonnis.

Schadevergoeding

Aan elk van de tien gewonde agenten moet Ramazan G. een schadevergoeding betalen van tussen de 500 en 5.000 euro. Erik Schellingen, de advocaat van de agenten, is tevreden met de uitspraak. “Ik had liever nog een zwaardere bestraffing gehad, maar ik ben tevreden met de effectieve celstraf van acht jaar en de onmiddellijke aanhouding die gevorderd werd, want de man zit nu in Turkije. Het is ook belangrijk voor ons dat naast de gewapende weerspannigheid ook de poging tot doodslag werd weerhouden en dat de schadevergoeding aan de agenten, in totaal een bedrag van ongeveer 20.000 euro, werd toegekend. Dat is toch een duidelijk signaal.”