Gemeenteraad wil klacht indienen tegen racistische reacties na dood Marokkaanse tiener

Alle fracties in de gemeenteraad, met uitzondering van het Vlaams Belang, willen klacht neerleggen tegen de Vlaamse Verdedigings Liga, na de racistische uitlatingen die door die laatste en anderen op Facebook werden gepost na de dood van Ramzi Kaddouri (15). De Marokkaanse jongen verongelukte toen hij met zijn familie op vakantie was in Marokko.

Jos Lantmeeters, parlementslid en fractieleider voor N-VA Genk, nam het initiatief.


"Open Vld, PVDA en wij doen mee", liet hij horen. "CD&V en sp.a (de huidige meerderheid in Genk) willen meedoen. Alleen, ze willen eerst nog met de familie van de jongen praten." Die keert komend weekend terug naar Winterslag.


"Allicht komt er een gezamenlijke klacht", zegt Joke Quintens (sp.a), schepen en waarnemend burgemeester. "We wachten op de terugkomst uit Marokko van de familie. Op het schepencollege van nu dinsdag nemen we een beslissing."


Lantmeeters vindt echter dat het indienen van een klacht door de gemeenteraad niet mag afhangen van de familie.


"We moeten hen daar niet mee belasten", stipt de fractieleider van N-VA aan.


Met de oproep wil hij een duidelijk signaal geven. "We moeten schouder aan schouder staan. Politieke spelletjes moeten stoppen. Het gaat hier niet enkel over de racistische reacties op het overlijden van een jongen, maar om een probleem van de maatschappij."

Optreden

Parket Limburg en Antwerpen hebben op eigen initiatief een proces-verbaal opgesteld om te kunnen optreden tegen de racistische uitlatingen naar aanleiding van de dood van de Marokkaanse tiener. Mensen die dat willen, kunnen zich bij de politiezone MidLim laten registreren als slachtoffer van de racistische reacties. Tot nu toe hebben 25 personen dat gedaan. De lijst wordt bij het pv van parket Limburg gevoegd.

Petitie

Ondertussen hebben enkele Genkenaren een online petitie geopend tegen de racistische opmerkingen en haat. Gisteren in de vooravond hadden al meer dan 8.300 mensen de petitie ondertekend. (LXB)