Geen overrompeling voor opening LaBiomista, maar bezoekers zijn niettemin vol lof: “Hier mag natuur pas echt haar gang gaan”

Een kleine 60 dieren met onder andere struisvogels en emoes verblijven op LaBiomista, de oude site van de mijn en later de zoo van Zwartberg.
Mine Dalemans Een kleine 60 dieren met onder andere struisvogels en emoes verblijven op LaBiomista, de oude site van de mijn en later de zoo van Zwartberg.
Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) noemde LaBiomista, het kunsten- en dierenpark van kunstenaar Koen Vanmechelen, een durf-project. Bioloog Dirk Draulans sprak van een ideeëntuin die bezoekers doet nadenken over natuur, kunst, wetenschap, mens en dier. Maar een overrompeling was het, de eerste dag. Er stonden geen lange rijen aan onthaalgebouw The Ark. Maar de bezoekers trokken wel hun ogen open.
Dominiek Neven en z’n zoon Gorik uit Hasselt zijn gecharmeerd door de natuur en de dieren op LaBiomista.
Mine Dalemans Dominiek Neven en z’n zoon Gorik uit Hasselt zijn gecharmeerd door de natuur en de dieren op LaBiomista.

Dominik Neven en zijn zoon Gorik uit Hasselt vinden het niet erg dat het kalm is gebleven. “Het komt ons goed uit, we kunnen vrij rondlopen in het park. Speciaal is het wel. Hier gaat de natuur haar vrije gang, ze is er niet opgesloten”, laat Gorik horen. “Ook de dieren zitten niet in een kooi. Er is veel respect voor de natuur en de dieren. Of het park bij het grote publiek zal aanslaan? Het park moet nog groeien, maar het heeft potentie. We komen terug.”

Niels Detiege en z’n vrouw  Adelina Lucchesi uit Zwartberg hier bij het kind dat op het boek over de rechten van de mens zit, één van de kunstwerken op LaBiomista.
Mine Dalemans Niels Detiege en z’n vrouw Adelina Lucchesi uit Zwartberg hier bij het kind dat op het boek over de rechten van de mens zit, één van de kunstwerken op LaBiomista.

Het uitgangspunt van Labiomista is de betrokkenheid van de wijk Zwartberg. “We hebben het gevoel dat we naar de zoo gaan”, vertellen Adelina Lucchesi en haar echtgenoot Niels Detiege.“Maar het is geen dierentuin. Hier krijgt de natuur weer de aandacht die ze verdient. We vinden er rust. Het is  een bezinningspark waar je nadenkt over hoe je met de natuur, de dieren en de mensen omgaat. Het park is nog niet af. We komen terug om te zien hoe het evolueert. Je kan niet verwachten dat er nu al een stroom bezoekers naar hier komt. Het park is pas open, geef het wat tijd.” 

Koen Vamechelen verdient een pluim, stellen Veerle Vervloet, haar man Jan Voet en hun zoon Thor uit Mechelen.  “Hij opent een park niet om zichzelf te verrijken, maar hij laat de buurt een graantje meepikken. Een deel van de entreegelden vloeit immers terug naar de buurt”, werpen ze op. “Het is geen commercieel park, het is niet bedoeld voor een massa toeristen.”

Michael Ferrara is speciaal vanuit new York overgevlogen naar Genk om LaBiomista te bezoeken.
Mine Dalemans Michael Ferrara is speciaal vanuit new York overgevlogen naar Genk om LaBiomista te bezoeken.

Voor Emma Rubens uit Antwerpen is LaBiomista één grote verrassing. “Het park heeft verborgen hoeken om in rond te dwalen”, verklaart ze. “Het is een plek waar iedereen zijn ei in kwijt kan. Ik komt terug omdat de site nog zal veranderen.” 

Michel Ferrara komt speciaal vanuit New York, waar hij woont, overgevlogen om het park te verkennen. “Het is interactief. In de VS denken de parken maar aan één zaak: veel geld verdienen. Hier primeert niet het commerciële. Het park laat je nadenken over onze relatie met de natuur, de kunst en de dieren.”

Voor Patrizia Bardoscia is de terugkeer naar de plek waar ooit de zoo van Zwartberg was pure nostalgie. “Hier vond je vroeger feestzaal Safari, waar mijn zussen hun bruiloftsfeest hielden, en als kind kwamen we hier spelen. Ik heb er vele mooie herinneringen aan overgehouden. En ik ben blij dat de site nu terug nieuw leven wordt ingeblazen. LaBiomista is goed voor Zwartberg, het park gaat onze wijk een boost geven. Het is een stadspark 2.0", besluit ze. 

Emma Rubens
Mine Dalemans Emma Rubens
La Biomista
Mine Dalemans La Biomista
La Biomista
Mine Dalemans La Biomista
La Biomista
Mine Dalemans La Biomista
La Biomista
Mine Dalemans La Biomista
La Biomista
Mine Dalemans La Biomista
La Biomista
Mine Dalemans La Biomista
La Biomista
Mine Dalemans La Biomista
La Biomista
Mine Dalemans La Biomista
La Biomista
Mine Dalemans La BiomistaReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.