Gedenkplaten voor slachtoffers van Sovjetkamp en vermoorde verzetslieden

Kinderen van GO-school Het Kompas spelen het vredeslied bij de onthulling van de gedenkplaten voor de slachtoffers van een Sovjetkamp in Winterslag en vermoorde verzetslieden.
Mine Dalemans Kinderen van GO-school Het Kompas spelen het vredeslied bij de onthulling van de gedenkplaten voor de slachtoffers van een Sovjetkamp in Winterslag en vermoorde verzetslieden.
Aan ‘t Kliniekske in de tuinwijk van Winterslag werden twee gedenkplaten onthuld. Dat gebeurde op initiatief van twee verenigingen die zich inzetten om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te gedenken: BEWOOG uit Bokrijk en Comité II.

Op een terrein achter ‘t Kliniekske (de vroegere Sint-Elisabethkliniek) aan de Noordlaan in Winterslag hadden de Duitsers een kamp gebouwd voor Sovjetburgers die krijgsgevangen genomen werden. Alex Marut van Comite II deed daar onderzoek naar en bracht een publicatie hierover uit. “Daar verbleven 800 Russen die door de Duitsers naar het kamp werden gedeporteerd”, vertelt Marut. Ook in de buurt van de andere Limburgse steenkoolmijnen werd een gelijkaardig kamp rechtgezet.

Sovjetkamp

“Ze werden in houten barakken ondergebracht maar ze leefden in mensonterende omstandigheden. Ze bezweken door ondervoeding, slechte hygiëne en ziektes. Ook de noeste arbeid in de mijn maakte slachtoffers.” Van de 800 Sovjetburgers die gevangen werden gehouden, vonden 73 de dood. Ze liggen begraven op het kerkhof in Genk. Na de oorlog werden Duitse krijgsgevangen naar het kamp in Winterslag gebracht. Ook tientallen collaborateurs verbleven in het Sovjetkamp.

Een tweede gedenkplaat aan ‘t Kliniekske werd onthuld uit eerbetoon voor de “vermoorde” verzetsmensen. De namen van vijftien onder hen staan op de gedenkplaat vermeld. “Tien van hen hebben de concentratiekampen niet overleefd, de vijf overigen wel”, zegt Marc Bertrands van Comité II. Kinderen van de GO-school Het Kompas speelden tijdens de plechtigheid het vredeslied op hun blokfluit.

Mine DalemansReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.